Rib-eye steak bazsalikomos hollandi mártással
február 9, 2017

Rib-eye steak bazsalikomos hollandi mártással

 Image-1-1 

Hozzávalók

  • 1 rib-eye steak kb. 600g
  • 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma, NEM megpucolva
  • maroknyi kakukkfű
  • 1 babérlevél

Hozzávalók a bazsalikomos hollandi mártáshoz

  • 100ml fehér borecet
  • kis csokor bazsalikom, a szára KÜLÖN apróra vágva
  • 1 babérlevél
  • néhány bors
  • 2 tojássárgája
  • 250g sótlan vaj, olvasztott és leszűrt. Így körülbelül 200 ml kapunk (lásd a receptben)
  • préselt citromlé

 

Elkészítés

  • Melegítsük elő a sütőt 200 fokra légkeverésesre.
  • Tegyük a húst egy tányérra, és dörzsöljük át 2 evőkanál extra szűz olíva olajjal és rengeteg fekete borssal valamint nagyobb szemű tengeri sóval.
  • Hagyjuk a pácban szobahőmérsékleten körülbelül 10 percig.
  • Melegítsük fel egy vastag falú tűzálló serpenyőt (amit aztán a sütőbe is beteszünk)
  • Adjuk hozzá a húst az olajjal amiben pácolódott, a fokhagyma gerezdeket, a kakukkfüvet és a babérlevelet.
  • Süssük a hús egyik felét 3 percig, amíg jól megpirul, közben kanalazzuk időközönként a tetejére az olajat és a fűszernövényeket.
  • Óvatosan öntsük ki alóla az olajat, majd adjunk hozzá még két kanállal és süssük meg a steak másik oldalát is hasonló módon.
  • A megpirult húst serpenyőstül tegyük a sütőbe sülni 15 percre. (félidőnél fordítsuk meg!)
  • Vegyük ki az elkészült húst a serpenyőből, tegyük át egy hőálló tálba, kanalazzuk a tetejére az olajat, a fokhagymát és a fűszereket, és hagyjuk hűlni 10-15 percig. Ezalatt az idő alatt ne fedjük le!

 

  • Amíg hűl a hús, készítsük el a hollandi mártást.
  • Egy közepes lábasban tegyünk fel forrni vizet.
  • Egy kis lábasban keverjük össze az ecetet, az összevágott bazsalikom szárat, a babérlevelet és a borsot.
  • Forraljuk le 3 evőkanál vízzel, majd szűrjük le.
  • Tegyük tojássárgáját egy nagy tálba, adjunk hozzá 1 evőkanál hideg vizet, és 1 evőkanállal a leszűrt ecetes léből. Keverjük könnyed habosra.
  • Egy kis lábasba tegyük a vajat, és olvasszuk fel teljesen. Mikor elkezd habzani szűrjük le a tetejéről a habot egy lyukacsos fém kanállal.
  • Tegyük a tálat a forró víz fölé (de ne érjen bele) és habverővel keverjük könnyedre. Fokozatosan adjuk hozzá a vajat, és keverjük szép egyenletesre. Ha kezd nagyon besűrűsödni, akkor adjunk hozzá pár csepp vizet.
  • A szószt a gőz felett 30 percig tudod melegen tartani. Mielőtt tálaljuk keverjük bele a bazsalikomot és a citromlevet.
  • Vágjuk el a steak-et szeletekre.

Jó étvágyat!

 

 

Vitamin, ásványi anyagok Mennyiség Bioheal ajánlás
     
kcal 1740,00  -
Fehérje, g 140,16  -
Szénhidrát, g 0,00  -
Zsírok, g 57,37  -
A-vitamin, μg 28,80 4%
B12-vitamin, μg 5,06 68%
B6-vitamin, mg 1,06 25%
C-vitamin, mg 0,00 0%
Cink, mg 21,02 88%
D-vitamin, μg 0,00 0%
E-vitamin, mg 0,25 0%
Folsav, μg 5,40 1%
Foszfor, mg 581,10 28%
Kalcium, mg 58,80 6%
Kálium, mg 943,20 47%
K-vitamin, μg 5,76 8%
Magnézium, mg 81,90 22%
Mangán, mg 0,29 14%
Niacin, mg 13,22 28%
Pantoténsav, mg 1,30 7%
Réz, mg 0,29 29%
Riboflavin, mg 1,07 25%
Szelén, μg 89,31 60%
Tiamin, mg 0,13 4%
Vas, mg 7,03 29%

 

Címke:
Kategória:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.