Milyen összefüggés van a táplálkozás és a migrén között?
február 10, 2017

Milyen összefüggés van a táplálkozás és a migrén között?

  Image-1-14

Létezik, hogy bizonyos ételek rontanak a migrénen? Íme egy neurológus szakértő véleménye, hogy az ételek kiváltanak-e fejfájást, vagy csak mi gondoljuk így.

 

A migrén egy olyan súlyos fejfájás, ami lüktető fájdalommal jár a fej egyik oldalán. A tünetek változók, de van akinél a hányinger, fokozott fényérzékenység, szédülés, zsibbadás is jelentkezik. A migrén a korai felnőt korban kezdődik, és érint minden ötödik nőt és tizenötödik férfit.

Az ételek önmagukban nem okoznak migrént, csak két kivételes esetben. Az alkohol és azok az ételek, amelyek nitrátot tartalmaznak csak rontanak a helyzeten. A nitrátot olyan gyógyszerekhez használják, amelyek a szívproblémákat gyógyítják, azonban néhány húsban is megtalálható. A pácolt húsok és a hotdog például tartalmazza, és kimutatottan felerősítik vagy akár kiváltják a migrénes fejfájást azoknál, akik érzékenyek rá.

Fontos különbséget tenni a tünet és a kiváltó ok között.

Az étel utáni sóvárgás jelentős a migrénes fejfájásnál, és ilyenkor gyakran olyan ételeket fogyasztunk, mit például a sajt meg a csokoládé. Mielőtt azonban a fejfájás elkezdődne, van egy úgynevezett figyelmeztető szakasz. Ez akár egy napig is eltarthat, és magába foglalja a tüneteket, mint a koncentrációs zavar, fáradtság, rossz közérzet, hangulati változások, ásítás vagy vágy bizonyos dolgok iránt. Sokan ilyenkor csokoládét esznek, majd mikor kialakul a migrén ( ami már amúgy is úton volt, csak a kezdeti szakaszban), az édességre fogják.

Bizonyos emberek érzékenyebbek egyes ételekre, de ha megfigyeljük, akkor a kezdeti stádiumban lévő migrén váltja ki belőlünk az ételek utáni sóvárgást, és nem pedig az elfogyasztott ételek okozzák a fejfájást.

 

Az élelmiszerintoleranciának szintén lehet kihatása a fejfájásra. Például ha gluténérzékeny vagy, azonban mégis fogyasztasz, akkor lehet a tünetek felerősödnek, de csak azért mert a migrén fogékony bármilyen biológiai vagy fizikai változásra a testben.

 

Minden migrénes fejfájásban szenvedő másra érzékeny. Az alkohol és a nitrátok szinte mindenkit érintenek, azonban a többi kiváltó ok egyénenként változik. Van aki az időjárásra, mások a jetlagre érzékenyek, minden egyén eltérő.

A koffeinmegvonás szintén okozója lehet, noha azért hagyjuk abba sokszor a kávé fogyasztását, mert úgy gondoljuk, attól fáj a fejünk. A rendszeres kávéfogyasztás nem vált ki migrént, azonban a megvonás kiválthat.

Az ingadozó vércukorszintnek sokszor hasonló a hatása mint a migrénes fejfájásnak. Ha a szinted túl magas vagy túl alacsony szintén okozhat fejfájást.

Szintén hasonló helyzetben érezheted magad, ha kevés folyadékot iszol a nap folyamán, ezért erre fokozottan érdemes odafigyelni.

 

Egyszóval a fejfájás mellett fontos hogy sokat pihenjünk, rendszeresen étkezzünk, rendszeresen sportoljunk, és ne térjünk el a megszokott dolgoktól.

Címke:
Kategória:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.