Mellrák : mítosz és valóság
február 2, 2017

Mellrák : mítosz és valóság

  Image-1-7

  1. Azokat a nőket támadja a mellrák, akiknek a családjában is előfordult

A mellrákkal diagnosztizált nők közel 70%-ánál nem volt a családban azonosítható kockázati tényező. AZONBAN, ha az közeli hozzátartozóknál ( szülők, testvérek ) , mellrák volt, akkor a kockázat dupla akkora. Ha kettő közeli rokonod is szenvedett már mellrákban, akkor a kockázat még nagyobb!

 

  1. Merevítős melltartó növeli a mellrák kockázatát

Sokan azt gondolják, hogy a merevítő összenyomja a nyirokrendszert a mell körül, ezáltal a méreganyagok felhalmozódnak és növelik a mellrák kockázatát. A valóság azonban az, hogy semelyik fehérnemű nem befolyásolja a mellrák kialakulásának kockázatát.

  1. A legtöbb csomó a mellben rák

A valóságban a csomók 80%-a jóindulatú elváltozás, ciszta. Azonban ha bármi féle csomót észlelsz a melledben azonnal fordulj orvoshoz, hogy korai állapotában megszüntesd a bajt.

  1. A mellimplantátum megnöveli a kockázatot

A nők, akiknek mellimplantátumok van, nincsenek kitéve nagyobb veszély, mint akinek nincs. A hagyományos mammográfia vizsgálat nem működik olyan egyszerűen a szilikon miatt, de a röntgennel kiegészítve teljes körű vizsgálat végezhető.

  1. Minden 8.nő szened mellrákban

A kockázatok nőnek a kor előre haladtával. A mellrák kockázata 30 év felett 1:233-hoz, és ez az arány 85 éves kor felett 1:8-hozra nő.

  1. Az izzadsággátló növeli a mellrák kockázatát

Maga az izzadsággátló dezodor nem okoz daganatot, azonban kutatók még vitatkoznak a kérdésen, hogy a parabént és alumíniumot tartalmazó dezodorok ártalmasak-e. Találtak ugyanis daganat mintában parabént, aminek nem tudják a magyarázatát, hogy került oda. Ezért inkább kerüld az alumíniumos és parabénes dezodorokat! Drogériákban szupermarketekben is lehet már vásárolni olyat, amely nem tartalmazza ezeket az egészségre káros hatású anyagokat.  

  1. Kiss mell-kisebb kockázat

A mellrák nincs összefüggésben a mell méretével. Minden nőnek mellmérettől függetlenül évente egyszer el kell mennie vizsgálatra, hogy a daganatot időben észre lehessen venni.

  1. A rák mindig csomó formájában jelentkezik

A csomó utalhat emlőrákra, de minden más jelre is oda kell figyelni. Ezek közé tartozik a duzzanat, a bőrirritáció, mell vagy bimbó fájdalom, mellbimbó visszafordulás, bőrpír, hámlás, váladék a mellbimbóból.

  1. Ha ki vagy téve a mellrák kockázatának semmit nem tehetsz ellene

Nos, rengeteg mindent tehetsz, ami csökkenti a kockázatot. Túlsúly esetén érdemes lefogyni, sportolni, odafigyelni az étkezésre. Vizsgáld magadnak a melledet rendszeresen, és orvost is évente legalább egyszer keress fel. Az sem árt, ha leszoksz a dohányzásról, mivel rákkeltő.  

  1. A rendszeres mammográfia ártalmas

Noha a mammográfia valóban tartalmaz sugárzást, ez olyan csekély, hogy megéri eljárni, ha ezzel megelőzhető és időben orvosolható a mellrák kialakulása.

 

Kategória:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.