Karamellás almás fahéjas csiga

Karamellás almás fahéjas csiga
február 1, 2017

Karamellás almás fahéjas csiga

   Image-1-4

Hozzávalók a tésztához

  • 54g sózott vaj
  • 180ml tej
  • 60ml víz
  • 55dkg liszt
  • 40g barnacukor
  • 1/4 teáskanál só
  • 1 zacskó élesztő
  • 2 evőkanál tejpor (a boltban a kávéknál van)
  • 1 tojás, szobahőmérsékleten

 

Hozzávalók a töltelékhez

  • 140g barna cukor
  • 1 1/2 evőkanál fahéj
  • 1/4 teáskanál szerecsendió
  • 5 evőkanál sózott vaj, lágy
  • 1 nagy Granny Smith alma, kimagozva és apróra vágva
  • 1/4 csésze apróra vágott pekándió (nem kötelező)

 

Hozzávalók a karamell szószhoz

  • 60 g cukor
  • 1 ek víz
  • 35 ml habtejszín
  • 12g vaj
  • 1 csipet só

 

 

Tészta elkészítése

  • Egy hőálló tálban keverjük össze a tejet, a vizet, és a vajat. A mikróban melegítsük meg 1 percig. Utána fél percenként addig melegítsük, amíg a vaj elolvad és a tej meleg lesz. Ha túl forró lett a tej, és hagyjuk pihenni pár percet.
  • A mixert dagasztó keverőkkel készítsük össze, majd keverjük össze benne 50 dkg lisztet, a cukrot, a süt, a tejport, és az élesztőt.
  • Adjuk hozzá a tojásokat és a meleg tejes mixet. Közepes sebességen keverjük össze.
  • Ha a tészta nagyon odaragad a tál széléhez akkor adjuk hozzá a maradék lisztet is. Ha még mindig nehézkesen lehet leválasztani a tál oldaláról, akkor még egy kevés lisztet keverjünk hozzá.
  • Közepes sebességen keverjük az egészet körülbelül 5 percig.
  • A tésztát gyúrjuk egy labdába, takarjuk le fóliával és hagyjuk pihenni 15 percig.

 

Töltelék elkészítése

  • Egy kis tálban keverjük össze a cukrot a fahéjjal és a szerecsendióval.

 

  • Ha a tészta kész, akkor enyhén belisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk 35×25 centis téglalapra.
  • Egy spatula segítségével kenjük meg a vajjal az egész tésztát.
  • Egyenletesen szórjuk be a fahájas cukorral, majd a kockára vágott almával.
  • Tegyünk rá 5-6 kanál karamell szószt.

Image-1-3

  • Szorosan tekerjük fel a tésztát a hosszabb oldalánál, majd az így kapott rudat vágjuk 12 egyenlő darabra.
  • A csigákat tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.

Fedjük le a tekercseket egy konyharuhával, majd meleg helyen kelesszük 25-30 percig. Ha megkeltek a csigák akkor 175 fokon előmelegített sütőben süssük őket 15-18 percig, vagy amíg aranybarna lesz.

  • Tetejére még tegyünk karamellszószt ha nem elég édes!

 

Jó étvágyat!

Kategória:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.