Fehérjepor és amit tudnod kell róla
február 23, 2017

Fehérjepor és amit tudnod kell róla

  Image-1

Mostanában egyre több helyen hallani, hogy igyál fehérje port az étrendedben, fogyassz edzés után, vagy esetleg helyettesíts vele egy étkezést. De mit is kell róla tudni, vajon ártalmas? Mesterséges anyag, vagy kifejezetten jót tesz?

 

Ha jársz edzőterembe, akkor bizonyára már találkoztál férfiakkal, akik edzés közben kulacsból isznak, vagy nőket is láttál edzés után az öntözőben tejszerű folyadékot fogyasztani. A fehérje por egyre népszerűbb táplálékkiegészítő, ezért nem árt róla mindent tudni.

Fehérje port, minden edzőteremben és táplálékkiegészítőket forgalmazó boltban lehet vásárolni, azonban nem mindegy a minőség. Vajon a porok csak testépítőknek valók, azoknak akik hatalmasra akarnak nőni, vagy egy átlagos sportoló számára is hasznos?

 

Mi az a fehérjepor?

A fehérje por számos formában létezik., a 3 leggyakoribb azonban a tejsavó, a kazein és a szója fehérje. A tejsavófehérje a leggyakrabban használt, mert az vízben oldódik, tejes állagú protein, valamint teljes értékű fehérje, így megvan minden előnye. A vegánok talán a szója proteint részesítik előnyben, azonban ennek rosszabb az íze és nem oldódik olyan jól vízben.

Az ár igen széles skálán mozog a különböző proteinek között. A minőség fontos, azonban sokszor a kiemelkedően magas áron kínált porok előnyeiből csak élsportolók profitálhatnak, akiknek az edzésük bizonyos szakaszaiban is fogyasztaniuk kell fehérjét. Egy átlag ember számára, a kedvezőbb árú protein épp oly hatásos, mint az extra változat.

A porok egyszerű és komplett forrásai a magas minőségű fehérjének.

 

Tehát mikor érdemes fehérjét használnod?

Vannak helyzetek, amikor több fehérjére van szükség a diétában, mint amennyit étkezéssel kényelmesen be tudunk vinni a szervezetünkbe.

  • A tinédzsereknek több fehérjére van szüksége a növekedés során, mint amit korábban fogyasztott, hogy legyen energiája.
  • Azoknak, akik éppen elkezdenek egy edzésprogramot, és korábban nem sportoltak aktívan, több fehérjére van szükségük, hogy segítse az izmok kialakulását.
  • Amennyiben megnöveled az edzések intenzitását, időtartamát vagy számát, több energiára van szüksége a szervezetednek.
  • Sérülés utáni lábadozás során nem árt plusz energiát bevinni a szervezetbe, hogy gyorsítsa a folyamatot.
  • Vegetáriánusoknak nagyon nehéz a megfelelő mennyiségű fehérje bevitele csak tejtermékekből és hüvelyesekből.

 

Ahhoz, hogy felépítsünk fél kiló izmot plusz 10-14g fehérjére van szüksége a szervezetnek napi szinten. Ez nem túl sok, és a porok olyan nagy koncentrátumban tartalmaznak fehérjét, hogy könnyen túlzásokba lehet esni. A túl sok fehérje megtermeli a májad és a veséd, úgyhogy nem szabad túladagolni.

 

Hogyan tudod kiszámolni mennyi fehérjére van szükséged, és fogyasztasz-e eleget?

 

  • Az átlagos felnőttnek 0.8gramm fehérjére van szüksége minden kilója után/ nap. Ez azt jelenti, hogy egy 55kg-os nőnek 55×0.8gramm, azaz 44 gramm fehérjére van szüksége.
  • „hobbi” sportolóknak, és azoknak akik rekreációs programot végeznek 1.1-1.4gramm fehérjére van szükségük, minden kiló után / nap.
  • Élsportolóknak, és azoknak, akik állóképességet javító edzést végeznek 1.4-2gramm fehérjére van szükségük, minden kiló után / nap.
  • Azoknak, akik izmokat szeretnének építeni ( hasizom, popsiizom, combizom…) 1.5-2gramm fehérjére van szükségük, minden kiló után / nap.

 

Ha a szükséges mennyiségnél kevesebb fehérjét viszel be a szervezetedbe, akkor a várt eredmény el fog maradni.

Hogyan tudod a legjobban használni a fehérje port, hogy növelje a teljesítményedet és fejlődj?

 Edzés után a fehérjédet szénhidráttal érdemes vegyíteni, és joghurttal vagy csokis tejjel összekeverni. Fogyaszthatod napközben is, édesség helyett egy étkezés után vagy lefekvés előtt is!

Címke:
Kategória:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.