Fehércsokis málnás pite kardamommal
február 15, 2017

Fehércsokis málnás pite kardamommal

 Image-1-3 

Hozzávalók a tésztához (IKEA piteforma)  

  • 300g sima liszt ( lehet zabpehely lisztből is készíteni, akkor kicsit morzsolódni fog a tészta)
  • 100g hideg vaj kockákra vágva
  • 60g xilit porrá zúzva
  • 2 tojás
  • csipet só

Hozzávalók a töltelékhez

  • 15 kardamom mag/ 2-3 teáskanálkanál por
  • 300ml tejszín, valamint még kb. 80-100ml a torta tetejére
  • 200g fehér csokoládé
  • 1 nagy tojás, szobahőmérsékleten
  • 3 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál szárított málna
  • 150g friss málna

 

Elkészítés

  • Préseljük ki a cardamomból a belsejét, majd tegyük egy mozsárba és törjük össze.
  • Tegyük fel egy kis lábasban forrni a tejszínt, majd adjuk hozzá a cardamom port VAGY a kibelezett kardamom héjakat. Hagyjuk 1-2 percig fortyogni, majd tegyük félre 2 órára, vagy ha van időnk, akkor esetleg egész éjszakára.
  • Keverjük össze a lisztet a cukrot és a sót, majd hozzá morzsoljuk a vajat. Adjuk hozzá a tojást, és gyúrjuk össze a egész tésztát egy labdává. Csomagoljuk be fóliába és tegyük a hűtőbe legalább 15 percre, hogy a vaj megdermedjen a tésztában.
  • Vajazzuk ki a piteformát, és hintsük meg liszttel. A liszt így beletapad a vajba, a felesleget szórjuk ki. A tésztát nyújtsuk ki kb. 3mm-es vastagságúra. Emeljük át a formába, de figyeljünk arra, hogy a tésztát egyenletesen nyomkodjuk bele. Vágjuk le a felesleget, ami túl lóg a formán. Az alját szurkáljuk meg villával, és tegyük a hűtőbe fél órára.
  • Melegítsük elő a sütőt 190° C-ra. Fedjük le sütőpapírral a tésztát és tegyünk a papírra kerámia golyót vagy babot, úgy hogy az egész felületét belepje, hogy a tészta ne hólyagosodjon fel.
  • Süssük 15-20 percig, ennek elteltével, csökkentsük a hőmérsékletet 180 ° C-ra, vegyük le a papírt és a golyókat, majd süssük még 5-10 percig. Az aranybarna tésztát hagyjuk kihűlni.
  • Csökkentsük a hőfokot 140° C-ra.
  • Vágjuk fel a csokit apró darabokra, és tegyük egy tálba.
  • Egy másik tálba keverjük össze a tojást a cukorral.
  • Melegítsük fel a tejszínt, ( ha a kardamom szemek benne vannak szűrjük le) és öntsük rá a felaprózott csokoládéra. Mikor a csokoládé felolvadt keverjük egyenletesre.
  • Keverjek el a fehércsokis krémet a tojással, majd öntsük a tészta tetejére.
  • Süssük 30 percig, vagy amíg a megszilárdul ( nem baj, ha a közepe mozog) , majd hagyjuk kihűlni.
  • Spricceljük a tetejére a maradék tejszínt, vagy óvatosan spatulával kenjük meg.
  • tegyük be a hűtőbe legalább 4 órára, de a legjobb egész éjszakára.
  • A szárított málnát törjük durva darabokra, és szórjuk meg vele a torta szélét.
  • A friss málnával díszítsük az elkészült süteményt.

 

Vitamin, ásványi anyagok Mennyiség Bioheal ajánlás
     
kcal 4534,40  -
Fehérje, g 102,58  -
Szénhidrát, g 465,69  -
Zsírok, g 134,44  -
A-vitamin, μg 720,60 90%
B12-vitamin, μg 1,40 19%
B6-vitamin, mg 0,35 8%
C-vitamin, mg 18,34 2%
Cink, mg 15,80 66%
D-vitamin, μg 2,34 3%
E-vitamin, mg 5,89 6%
Folsav, μg 38,88 6%
Foszfor, mg 1953,77 93%
Kalcium, mg 688,52 69%
Kálium, mg 2579,52 129%
K-vitamin, μg 32,78 44%
Magnézium, mg 792,35 211%
Mangán, mg 12,57 628%
Niacin, mg 4,15 9%
Pantoténsav, mg 1,91 11%
Réz, mg 4,56 456%
Riboflavin, mg 1,19 28%
Szelén, μg 127,19 85%
Tiamin, mg 0,73 22%
Vas, mg 28,97 121%

 

Kategória:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.