Tejszínes krémszósz vagy paradicsomszósz?
január 2, 2017

Tejszínes krémszósz vagy paradicsomszósz?

 

Az olasz ételeket mindenki imádja! Azonban ha már bűnözésre adjuk a fejünket, akkor nem mindegy melyik tésztát választjuk, a paradicsom alapos tésztát vagy a tejszíneset. Étterme vagy a kész szószok esetén márkája válogatja, de általánosságban elmondható, hogy a tejszínes szószok kétszer annyi kalóriát és négyszer annyi zsírt tartalmaznak a paradicsomos szószokhoz képest. Ennek ellenére a paradicsomszószban több a cukor, majdnem kétszer annyi, mint a tejszínesben. Figyelni kell a megfelelő sótartalomra, igyekezz friss paradicsomból elkészíteni.

A paradicsomszósz egészségesebb, diétásabb változat, ezek sokszor relatív kevés zsírt tartalmaznak és mégis jól lehet tőlük lakni. A paradicsomszószt rengeteg féle képpen lehet ízesíteni, számtalan fűszerrel és zöldséggel teheted változatossá. Keverj  a szószba friss paradicsomot, paprikát, apróra vágott répát vagy zellert. Ha szereted a csípős ízeket akkor chilit vagy chiliport is keverhetsz a szószba, valamint a fokhagyma is tökéletesen illik hozzá.

Ha egy krémes tésztát választasz, akkor is vannak módszerek amelyekkel lehet csökkenteni a zsírt, és nem kell lemondani róla. A tészta ízletessé varázsolható, ha kicsit több fűszert teszünk a szószba, ezért nem kell olyan sók szószt tenni a a tésztára. Könnyíthetjük a szószt, ha a sűrű krémhez hozzákeverünk egy kevés vizet, amiben főtt a tészta, így kicsit hígabb de ugyanolyan ízű lesz.

 

Klasszikus olasz paradicsomos spagetti

image-1-1 

Hozzávalók

  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kg érett paradicsom
  • olivaolaj
  • 1 evőkanál vörösbor vagy balzsamecet
  • 480 g szárított teljes kiőrlésű spagetti
  • 15 g parmezán sajt

 

Elkészítés

  • Ehhez az alap spagettihez bármikor hozzáadhatsz más zöldségeket is.
  • A bazsalikomleveleket vágjuk durva darabokra, majd a szárát is aprítsuk fel.
  • A hagymát és a fokhagymát hámozzuk meg, majd vágjuk apróra.
  • A paradicsomot is vágjuk kis kockákra.
  • Egy serpenyőbe tegyünk egy kanál olajat és tegyük fel melegedni. A forró olajba tegyük bele a hagymát, majd kevergetve főzzük 7 percig, vagy amíg elkezd pirulni. Keverjük hozzá a fokhagymát és a bazsalikom szárakat. Kevergessük pár percig, majd adjuk hozzá a paradicsomot és az ecetet/ vörösbort.
  • Sózzuk borsozzuk meg, majd főzzük 15 percig, néha keverjünk rajta, de különben hagyjuk rotyogni.
  • Keverjük bele a bazsalikomlevelet ( kicsit hagyjunk a díszítéshez), majd vegyük le a hőfokot, és hagyjuk hogy besűrűsödjön kicsit.
  • Ezalatt egy nagy lábosba tegyünk fel forrni vizet, és tegyünk bele egy csipet sót. Várjunk, amíg a víz elkezd forrni.
  • Tegyük bele a spagettit és főzzük a csomagoláson előírtaknak megfelelően.
  • Ha a tészta elkészült hagyjunk meg egy pohárral a főzővízből, a többit szűrjük le.
  • Keverjük össze a spagettit a szósszal, és ha túl sűrűnek találjuk keverjünk hozzá kicsit a tészta vízéből. Szedjünk ki adagokat, és szórjuk meg a tetejét parmezánnal és friss bazsalikommal.

Jó étvágyat!

 

Kategória:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.