Mit tesz a cukor a testeddel?
január 17, 2017

Mit tesz a cukor a testeddel?

  Image-1

Abban a pillanatban hogy valami édeset érez a nyelvünk, az ízlelőbimbók továbbítják az agynak az üzenetet, hogy mennyei! Eközben a cukor, amit elfogyasztottál a gyomrodban landol, ahol hígítja az emésztő nedveket és bejut a vékonybélbe. Az enzimek felbomlanak két alkotóelemre, a glükózra és a fruktózra. A legtöbb hozzáadott cukor a cukornádból és a cukorrépából származik, amely egyenlően tartalmaz glükózt és fruktózt. Ezen összetevők folyamatos fogyasztása komolyan megviseli a szervezetet.

 

Glükóz

Beszivárog a vékonybélbe, kioldódik a hasnyálmirigyben ezzel beindítva az inzulintermelést, amely egy olyan hormon, ami megragadj a glükózt a vérből és elszállítja a sejteknek, hogy energiává alakulhasson. Az agy észreveszi ezt a változást, felfogja, hogy a metabolizmusod elfoglalt, és azt jelzi a szervezetnek, hogy nem éhes.

Azonban a glükóz nem a legjobb dolog.  Sok folyamat beindul, mikor glükózt fogyasztasz, ezek közül az egyik, hogy a máj elkezd lipoproteint termelni, amit te nem akarsz. Ezek  olyan problémákat okoznak, mint szív és érrendszeri megbetegedések. Szerencsére csak minden 1 a 24-ből glükózból származó kalória alakul át lipoproteinné, azonban nem csak a cukor az egyetlen étel, amit fogyasztasz, és glükózt tartalmaz.

 

Fruktóz

a legtöbb esetben a fruktóz nem tesz jót neked, amiatt, ahogy feldolgozza a szervezeted. A fruktóz csak a máj segítségével bomlik le, ami nem a legjobb dolog. A fruktóz szintén befolyásolja az agyat, hogyan ítélje meg a fogyasztási szükségleteit. Ez azért van, mert az agy ellenáll a leptinnek, egy olyan fehérjének ami szabályozza az energia bevitelt. Ennek eredményeként úgy eszel, hogy fel sem fogod, hogy már tele vagy. Például ha szénsavas üdítőt iszol, akkor elegendő kalóriát viszel be a szervezetedbe, azonban mégis éhesnek érzed magad. A fruktóz nem feltétlen rossz, megvan a gyakorlati célja. Azok számára, akik fizikailag aktívak, kifejezetten hasznos is lehetet, mert gyorsan elégetik.

A gyümölcsök ugyan tartalmaznak fruktózt, azonban ezek jót tesznek neked.

 

Mik az egészségesebb lehetőségek, ha cukorról van szó?

Előszőr is, az összes szénsavas üdítőt hanyagold! Nem csak tele van cukorral és kalóriával ( igen a zero cola is hizlal ) ,de tartalmaz magas mennyiségben szódiumot is. Miért akarnál sót az italodba? Nem akarsz, de en még szomjasabbá tesz, így még többet vásárolsz. A legfontosabb, ami miatt abba kell hagynod, hogy semmi tápértéke nincs. Míg egy szelet torta legalább jelzi az agynak, hogy evett valamit, ideje megállni, ezek az üdítőitalok a világon semmire nem jók.

Lehetőleg kerüld a mesterségesen előállított édességeket, és fogyassz gyümölcsöt minden mennyiségben!

Ha nem bírsz ellenállni, akkor ne vásárolj otthonra! Ha tudod, hogy egy héten belül megeszed az üveg nutellát, akkor ne vegyél minden héten, hanem havi 1 alkalommal vedd, meg próbáld meg beosztani, és ha nem sikerül, akkor  hetekig ne vásárolj! Nem csak pénzt takarítasz meg vele, de sokkal egészségesebben tudsz étkezni!

Fontos, hogyha édes szájú vagy, ne vond meg magadtól teljesen! Annak csak az lesz az eredménye, hogy mikor mély pontra kerülsz, rossz kedved van vagy valami nem jön össze, berohansz az első boltba, és rengeteg mesterséges édességet veszel, ami a lehető legrosszabb a testednek!

Sugar-2

soda

Címke:
Kategória:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.