Mézeskalács torta fahéjas öntettel
december 20, 2016

Mézeskalács torta fahéjas öntettel

 image-1-4 

Hozzávalók

  • 210g zabpehely liszt
  • 3/4 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/4 teáskanál só
  • 1 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/8 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 110 g sótlan vaj (szobahőmérsékleten)
  • 110g barna cukor
  • 1 nagy tojás (szobahőmérsékleten)
  • 110g méz
  • 2,5 dl tej

Az öntethez:

  • 3 evőkanál tej
  • 4 evőkanál sótlan vaj
  • 110g barna cukor
  • 1 evőkanál méz
  • 1/8 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csipet só

 

Elkészítés

  • Melegítsük elő a sütőt 175-180 fokosra.
  • Egy nagy tortaformát fajazzunk ki teljesen.
  • Egy keverőtálban verjük fel a vajat a barnacukorral amíg könnyű és puha lesz. Adjuk hozzá a tojást, és keverjük simára. Adjuk hozzá a mézet is, és verjük fel könnyedre.
  • Egy tálban keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sót, és a fűszereket.
  • A mixert állítsuk alacsony sebességre, és adjuk hozzá a lisztes mix 1/3-át, és a tej felét. Keverjük el egyenletesre, majd a maradék lisztes keverék felét szitáljuk bele és öntsük hozzá a tejet. Végül keverjük hozzá a maradék lisztet is. Keverjük egyenletesre, hogy sima sűrű tésztát kapjunk.
  • A tésztát kanalazzuk át a tortaformába, és süssük40-45 percig, vagy amíg a belseje is teljesen átsül.
  • A fahéjas máz elkészítéséhez keverjük össze a tejet egy kanál vajjal egy kis lábasban közepes hőmérséklet felett. Adjuk hozzá a barna cukrot, a mézet, a fűszereket, a sót, és keverjük egyenletesre.
  • Tegyük fel magasabb hőfokra, hogy elkezdjen forrni. Főzzük további 8 percig folyamatos kevergetés mellett.
  • Az elkészült mixet öntsük át egy fém tálba és hagyjuk teljesen lehűlni.
  • Adjuk hozzá a maradék 3 kanál vajat, és egy elektromos mixer segítségével verjük krémesre. Öntsük rá az egész tortára azonnal.

Jó étvágyat!

 

A recept teljes ásványi anyag és vitamintartalma:

Mézeskalács torta fahéjas öntettel

 

Hozzávalók

  • 210g zabpehely liszt
  • 3/4 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/4 teáskanál só
  • 1 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/8 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 110 g sótlan vaj (szobahőmérsékleten)
  • 110g barna cukor
  • 1 nagy tojás (szobahőmérsékleten)
  • 110g méz
  • 2,5 dl tej

Az öntethez:

  • 3 evőkanál tej
  • 4 evőkanál sótlan vaj
  • 110g barna cukor
  • 1 evőkanál méz
  • 1/8 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csipet só

 

Elkészítés

  • Melegítsük elő a sütőt 175-180 fokosra.
  • Egy nagy tortaformát fajazzunk ki teljesen.
  • Egy keverőtálban verjük fel a vajat a barnacukorral amíg könnyű és puha lesz. Adjuk hozzá a tojást, és keverjük simára. Adjuk hozzá a mézet is, és verjük fel könnyedre.
  • Egy tálban keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sót, és a fűszereket.
  • A mixert állítsuk alacsony sebességre, és adjuk hozzá a lisztes mix 1/3-át, és a tej felét. Keverjük el egyenletesre, majd a maradék lisztes keverék felét szitáljuk bele és öntsük hozzá a tejet. Végül keverjük hozzá a maradék lisztet is. Keverjük egyenletesre, hogy sima sűrű tésztát kapjunk.
  • A tésztát kanalazzuk át a tortaformába, és süssük40-45 percig, vagy amíg a belseje is teljesen átsül.
  • A fahéjas máz elkészítéséhez keverjük össze a tejet egy kanál vajjal egy kis lábasban közepes hőmérséklet felett. Adjuk hozzá a barna cukrot, a mézet, a fűszereket, a sót, és keverjük egyenletesre.
  • Tegyük fel magasabb hőfokra, hogy elkezdjen forrni. Főzzük további 8 percig folyamatos kevergetés mellett.
  • Az elkészült mixet öntsük át egy fém tálba és hagyjuk teljesen lehűlni.
  • Adjuk hozzá a maradék 3 kanál vajat, és egy elektromos mixer segítségével verjük krémesre. Öntsük rá az egész tortára azonnal.

Jó étvágyat!

 

A recept teljes ásványi anyag és vitamintartalma:

Vitamin, ásványi anyagok Mennyiség Bioheal ajánlás
kcal 3651,90  -
Fehérje, g 42,75  -
Szénhidrát, g 464,57  -
Zsírok, g 106,23  -
A-vitamin, μg 971,40 121%
B12-vitamin, μg 0,35 5%
B6-vitamin, mg 0,19 4%
C-vitamin, mg 0,23 0%
Cink, mg 5,33 22%
D-vitamin, μg 2,41 3%
E-vitamin, mg 10,33 10%
Folsav, μg 16,31 3%
Foszfor, mg 762,13 36%
Kalcium, mg 600,25 60%
Kálium, mg 906,06 45%
K-vitamin, μg 12,54 17%
Magnézium, mg 234,65 63%
Mangán, mg 5,66 283%
Niacin, mg 1,63 3%
Pantoténsav, mg 0,68 4%
Réz, mg 0,74 74%
Riboflavin, mg 0,39 9%
Szelén, μg 62,08 41%
Tiamin, mg 0,45 14%
Vas, mg 6,38 27%

 

 

 

Kategória:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.