Fahéjas csigás koszorú
december 2, 2016

Fahéjas csigás koszorú

 image-1-10

Ennél szebb és finomabb karácsonyi édességet nem is lehet elképzelni!

 

Hozzávalók a tésztához

  • 240ml tej
  • 100 g xilit
  • 1 és 1/2 evőkanál élesztő
  • 115g sótlan vaj, lágy szobahőmérsékletű, és vágjuk 4 darabra
  • 2 nagy tojás, szobahőmérsékleten
  • 1/2 teáskanál só
  • 560g liszt

 

Hozzávalók a töltelékhez

  • 90 g sótlan vaj, megolvasztva
  • 100 g kristálycukor
  • 1 ½ evőkanál őrölt fahéj

 

Hozzávalók a vanília öntethez

  • 120 g porcukor
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 2 evőkanál tej

 

Tészta elkészítés

  • Melegítsük fel a tejet a mikróban (35 fokosra)
  • Öntsük a tejet egy konyhai robotgépbe, majd a dagasztófej segítségével keverjük el benne a cukrot és az élesztőt. Fedjük le egy törölközővel, és hagyjuk az élesztőt felfutni-ez körülbelül 5 perc.
  • Alacsony sebességen keverjük bele a vajat.
  • Adjuk hozzá a tojást és a sót, majd ezt is keverjük el lassú sebességen.
  • Miközben pörög a gép, szórjuk bele a lisztet. Ha egyenletesen elkeveredett kapcsoljuk magasabb sebességre, és keverjük addig, amíg lágy tésztát nem kapunk, ez körülbelül 5 perc.
  • A kész tésztát gyúrjuk labda formába, és tegyük be egy tálba, fedjük le egy fóliával és hagyjuk pihenni 1.5 órát.
  • Egy nyújtódeszkát lisztezzünk be rendesen, és nyújtsuk ki a tésztát kb. fél centi vastagra.

 

Töltelék elkészítése

  • A megolvasztott vajat kenjük szét a tésztán.
  • Egy kis tálban keverjük össze a fahéjat, a cukrot.
  • A fahéjas cukrot oszlassuk el egyenletesen a tésztán.
  • Feszesen tekerjük össze a tésztát, csúsztassuk át egy sütőpaíraa, vágjuk fel 20 darab 2 centi vastag szeletre úgy, hogy csak a ¾-ét vágod el, tehát az egyik oldalán egyben marad a tészta.
  • Fordítsuk az oldalára a szeleteket, és formázzunk vele egy koszorú formát. Tegyünk a közepére egy poharat, hogy segítsen a forma tartásában.

image-1-9

  • Lazán fedjük le átlátszó fóliával, én kelesszük körülbelül 1 órát.
  • Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  • Süssük a koszorút körülbelül 25 percig, vagy amíg a csigák aranybarnák lesznek.

 

Öntet elkészítése

  • Keverjük össze az összes hozzávalót egy tálba és csöpögtessük a koszorú tetejére.
Kategória:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.