Hogyan szabadulj meg a fokhagymás lehelettől
november 6, 2016

Hogyan szabadulj meg a fokhagymás lehelettől

image-1-1

 

A fokhagyma egy különleges ízt és aromát adhat az élteleknek, ezért sok étteremben használják. A fokhagymajót tesz a szívnek, és tele van antioxidánsokkal is, ezért érdemes fogyasztani. Sajnos a kénsavas vegyületek, amik a pozitív tulajdonságait is adják, felelősek a kellemetlen leheletért.

 

A fokhagyma és a többi hagyma féle cisztein szulfoxidot állít elő, aminek köszönhetően különböző illatú és ízűek ezek a növények. A fokhagyma kétféle képpen tesz kellemetlenné a leheletet. Az egyik, amikor eszed és a a vegyületek kioldódnak a szádban, ezáltal azonnal fokhagymás leheletet okoznak. Ezek a szagos vegyületek addig maradnak, amíg ki nem mosod, öblíted a szád.

A fokhagymás lehetet sajnos nem szüntethető meg egy fogmosással. Kellemetlen szagú lehelet jön a tüdőből az allil-metil-szulfidnak (AMS) köszönhetően. Az AMS egy gáz, amely felszívódik a véredbe a fokhagyma lebomlása során. A vérből átáramlik a tüdőbe, ahonnét kilélegezzük. Ezért olyan nehéz megszabadulni a fokhagymás lehelettől, nem számít milyen sokszor mosol fogat, mert a szag a tüdődből jön.

 

Hogyan szabadulj meg tőle?

Az első és legfontosabb, hogy alaposan át kell mosni nem csak a fogakat, a száj belső falát és a nyelvet is.

 

Mely ételek semlegesítik a fokhagymát?

Petrezselyem: sok receptben a fokhagymát petrezselyemmel társítják, mert ez hatékonyan semlegesíti a szagokat. Érdemes egy kevés petrezselymet rágni fokhagymás étel evése után.

 

Cardamom, menta, édeskömény, szegfűszeg, ánizs: ezeknek a magoknak a hatása hasonló a petrezselyeméhez, semlegesítik a fokhagyma szagot.

 

Citrom: a citrom nem csak a rossz szájszagot semlegesíti ,de rendelkezik antibakteriális tulajdonságokkal is, amelyek elpusztítják a baktériumokat is. Citromos vízzel történő kézmosás szintén lemossa a fokhagymás illatot a kézről.

 

Zöld tea és borsmentea tea: ez a két tea tartalmaz olyan polifenolokat, amik csökkentik az illékony kénvegyületeket, amit a fokhagyma termel.

 

Tej: egy 2009-es tanulmány bebizonyította, hogy a fokhagymás ételek utáni a magasabb zsírtartalmú tej fogyasztása csökkenti a fokhagymás leheletet.

Címke:
Kategória:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.