Tudod mi van valójában a rúzsodban?
október 9, 2016

Tudod mi van valójában a rúzsodban?

 image-1-3

Letöbbünknek van néhány rúzsa otthon, legyen az tűzpiros vagy halvány nude színű. Azonban valószínű vásárlás során Te sem gondolkoztál el soha azon, milyen hozzávalók segítségével készülnek ezek a szépségápolási cikkek!

 

Az átlagos rúzs a következőket tartalmazza:

  • 65% ricinus olaj
  • 15% méhviasz
  • 10% egyéb viaszok
  • 5% lanolin
  • 5% színezékek, illatanyagok

 

Viaszok és olajok

A rúzs szerkezetéhez viaszokat és olajokat használnak. Számos különböző viaszt használnak, de a leggyakoribb a karnauba viasz, aminek magas az olvadáspontja, ezért a melegben sem veszíti el alakját a rúzs. Ezeknek köszönhető a fényes megjelenés, valamint hidratálják az ajkakat.

 

Pigmentek

Az árnyalatok sokféle színezékből származhatnak. A piros például gyakran pigmentes rovarokból származik. A titán dioxidot gyakran használják hígításra, hogy élénk színekből halványabb árnyalatot készítsenek.

 

Egyéb vegyületek

 

Attól függően hogy melyik márkát használod, más vegyületeket is hozzá kell adnod. Az illatanyagokat azért használják sokszor, hogy elnyomja a kemikáliák szagát, és ha a rúzsod ajaknövelő hatással is bír, akkor kapszaicint tartalmaz, ami egy olyan vegyület, ami a chiliben található. Kis mennyiségben irritáló tulajdonságai miatt beduzzasztja az ajkakat.

 

Különböző márkák, különböző összetevők

Egy átlagos rúzs több száz kémiai vegyületet tartalmaz, és te mit sem sejtve nap mint nap kened a bőrödre, és nyalogatod le az ajkaidról, ezáltal be is viszed a szervezetedbe. Van azonban néhány összetevő, ami minden rúzsban megtalálható. Mint már korábban említettük, a cármin piros színt például az összezúzott cármin bogárból készítik nátrium karbonáttal. Undorító, ugye? Ezt a vegyületed azután megszűrik, és kálim alumínium szulfátot kevernek hozzá.

 

Egészségügyi aggodalmak

Biztonságosak a rúzsok? Az elmúlt években aggályok merültek fel, hogy nyomokban  nehéz fémeket is tartalmaznak a rúzsok. A Berkley egyetem tanulmánya kimutatta, hogy a vizsgált márkák közül 32 tartalmaz nyomokban mangánt, ólmot, krómot és alumíniumot. Az is fontos, hogy olyan márkát válasszunk ami nem végez állatkísérleteket. Sok márka állítja magáról, hogy nem végeznek, azonban maga a márka egy nagyob brand része, akik viszont egyes összetevőiket állatokon tesztelik, így ezzel is vigyáznunk kell.

 

 

Címke:
Kategória:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.