Mit kell tudni a HIV vírusról?
október 13, 2016

Mit kell tudni a HIV vírusról?

 image-1-32

A HIV, vagy más néven humán immundeficiencia vírus megtámadja az immunrendszert, és ezáltal szervezetünk sokkal fogékonyabb lesz a fertőzésekre és bizonyos rákfajtákra. A HIV vírust lehet kezelni különböző készítményekkel, de jelenleg nincs sajnos ellene gyógymód.

MI a különbség a HIV és az AIDS között?

Nagyon egyszerűen fogalmazva az AIDS az az állapot, amit a HIV-fertőzés idéz elő hosszú távon, hosszabb, rövidebb idő után. Az AIDS, vagyis a szerzett immunhiányos tünetcsoport (Acquired Immune Deficiency Syndrome) önmagában nem betegség. Az AIDS tehát sokkal inkább egy állapotot ír le, az immunrendszer állapotát jellemzi. 

 

Az emberek, faj, életkor és szexuális irányultságtól függetlenül megfertőződhetnek, bár nagyobb arányban érinti a homoszexuális és biszexuális férfiakat.

 

Veszélyben vagy?

A legjelentősebb kockázati faktor a védekezés nélküli szex olyan személlyel, aki HIV fertőzött. A fertőzés terjedhet, anális, vaginális és orális úton is, azonban az átvitele sokkal gyakoribb anális úton.

Mindenképp veszélynek vagy kitéve ha intravénás kábítószert használsz, vagy van bármi nemi betegséged, aminek következtében nyílt seb található rajtad.

 

Hogyan fertőződhetsz meg?

  • vér
  • spermium
  • vaginális és rektális váladék
  • anyatej

Ezek a folyadékok mind magas koncentrációban tartalmazhatnak vírust. A nyál, vizelet, széklet, hányadék NEM tartalmaznak vírust, így nem fertőződhetsz meg.

A fertőzött terhes anya átadhatja a vírust a magzatnak méhlepényen keresztül, vagy szülés során a nyálkahártyán keresztül.

 

Milyen kilátásaik vannak a HIV fertőzötteknek ?

Évtizedekkel ezelőtt a HIV fertőzés egyenlő volt a halálos ítélettel. Az emberek nem voltak tisztában a kockázati tényezőkkel és nem volt kezelés sem. Az anti-vírus feltalálásával az emberek hosszabb ideig élnek, és jobb minőségű életet.

 

A megelőzés a legjobb fegyver. Bár az orvostudomány fejlődésének előrehaladtával exponenciálisan nőnek a felfedezések, a HIV és az AIDS még mindig komoly egészségügyi kockázatot jelent, amit meg kell akadályozni minden áron.

Kategória:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.