Lehet alacsony az ösztrogénszinted?
október 27, 2016

Lehet alacsony az ösztrogénszinted?

 

Egyes embereknek genetikailag alacsony az ösztrogén szintjük, más embereknél azért alacsony ez a szint, mert pajzsmirigy rendellenességben szenvednek, petefészek cisztájuk van, vagy azért mert kemoterápiás kezelésen estek át. A nagyon alacsony a testzsírszázalék szintén okozhat alacsony ösztrogénszintet.

 Az alacsony ösztrogénszint azt jelenti, hogy ebből a hormonból kevesebb van a szervezetedben a többi hormonhoz képest. A szint természetesen zuhanni kezd, mikor változó korba lépsz, de vannak jelei, amiket észlelhetsz fiatalabb korban is.

 

Megszűnik a menstruáció

Ez az egyik leggyakoribb jele az alacsony ösztrogén szintnek, ugyanis ez az egyik mozgatórugója a ciklusodnak.

 1bc116c0-7c4f-0134-ce12-0aec1efe63a9

Hangulatingadozásaid vannak

Hasonlóan a menstruációhoz, a a hangulatodat is nagyban befolyásolja, gondolj csak bele mennyire változó a kedved a periódusod alatt.

 96067d70-7c21-0134-18be-060e3e89e053

Alvásproblémáid vannak

Az ösztrogén bekavarhat az alvásba, mert összefüggésben van egy másik kémiai anyaggal a szerotoninnal. A szerotonin állítja elő a melatonint, ami az alvás hormonja. Igy egymásból következik, hogyha alacsony az ösztrogén kevesebb a melatonin.

 

Depressziós vagy

A fent említett szerotonin hormon felel a depresszióért is. Az ösztrogén növeli a szerotonint a szervezetben, ami küzd a depresszió ellen.

 2889bba0-7c45-0134-ce13-0aec1efe63a9

Alacsony a libidód

Millió oka lehet, miért vagy kevésbé aktív szexuális téren, mint esetleg korábban voltál. Az alacsony ösztrogén azonban az egyik magyarázata, hogy kevésbé vagy izgatott, kevésbé akarod az együttléteket.

 

Fájdalmas együttlét

Az alacsony ösztrogén a szexet is fájdalmassá teheti, mert elvékonyíthatja a vagina falát, továbbá könnyebben kiszáradsz, így az együttlét is fájdalmas.

 

A szemeid is szárazak

Összefüggésben van a könnytermeléssel is. Nem véletlen sírnak a férfiak nehezebben.

 

Hőhullámok

Erről már biztos hallottál, hogy menopauza során sok nő szenved vele.  Este hirtelen kimelegedést, esetleg izzadást okoz, mert agyad nem tudja megfelelően kontrolálni a testhőmérsékleted.

 a30fc120-7c4f-0134-ce0b-0aec1efe63a9

Feledékenység

Az ösztrogén kritikus eleme az agy megfelelő működésének. Segít kordában tartani a stressz hormont is, így könnyebben és jobban végezheted a feladatod.

Sűrű fejfájás

Talán észrevetted, hogy pont akkor törtnek rád a fejfájások, mikor a menstruációd elkezdődik, ez azért mert mert lezuhan a ösztrogénszinted. A migrénes fejfájásra az egyik gyógymód az alacsony dózisban bevitt ösztrogén.

Címke:
Kategória:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.