Hogyan lehet megelőzni a Reflux-ot és a gyomorégést
október 13, 2016

Hogyan lehet megelőzni a Reflux-ot és a gyomorégést

 image-1-34

Savas refluxról (GER)  akkor beszélünk, amikor a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsövedbe. A nyelőcső az az izmos cső, ami összeköti a torkodat a gyomroddal. A leggyakoribb tünete a savas refluxnak az égő érzés a mellkasodban. Egyéb tünet lehet, hogy savanyúnak érzed az ételeket hátul a szádban.

Ha több mint heti két alkalommal tapasztalsz égető érzést, akkor olyan refluxbetegséged van (GERD), ahol a gyomorégés mellé nyelési nehézségek, zihálás és mellkasi fájdalom is társul.

 

A legtöbb ember időszakosan tapasztalja a savas refluxot. Na de milyen lépéseket lehet tenni ellene, hogy megelőzzük a gyomorégést?

 

Bárki tapasztalhatja ezeket az érzéseket. Például ha túl gyorsan eszel, vagy túl csípős ételeket fogyasztasz. Növekszik az esélye a gyakori refluxnak, ha

  • Túlsúlyos vagy
  • Terhes
  • Cukorbeteg
  • Dohányzol.

Az étkezési zavarok, mint az anorexia és a bulimia szintén okozhatnak gyomorégést.

 

Válts életmódot!

Az alkalmi vagy enyhe savas reflux általában megelőzhető életmódváltással. Néhány jó tanács, hogy elkerüljük a gyomorégést :

  • Ne feküdjünk le az étkezést követő 3 órában
  • Kisebb adagokat fogyassz, több alkalommal
  • Ha túlsúlyos vagy, ideje leadni egy keveset
  • Szokj le a dohányzásról

Kerüld a kiváltó élelmiszereket ha gyakran előfordul a reflux. Ne fogyassz zsíros ételeket, alkoholt, kávét, szénsavas italokat, csokoládét, fokhagymát, hagymát, citrusféléket, paradicsomszószt. Ha azt tapasztalod, hogy ezek után az ételek után savas reflux jelentkezik nálad, jobb fokozottan odafigyelni étkezéskor arra, hogy mit eszel, és mit nem.

A legtöbb embernél a tünetek orvosolhatók életmódváltással, azonban vannak olyanok, akiknél gyógyszer segítségével kell megelőzni.

Amennyiben nálad is gyakran előfordul a savas reflux fordulj orvoshoz segítségért!

 

Kategória:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.