Fahéjas falatok sóskaramella szószban
október 13, 2016

Fahéjas falatok sóskaramella szószban

 image-1-18

Hozzávalók

  • 3,5 dl meleg víz
  • 2 evőkanál light barna cukor
  • 1 csomag száraz élesztő (kb. 2,5 teáskanál) vízzel felfuttatva
  • 120 g sótlan vaj
  • 2 teáskanál só
  • 900 g liszt
  • olaj
  • 170 g szódabikarbóna
  • 1 egész tojás, egy evőkanál hideg vízzel felverve
  • 2 evőkanál xilit 1 evőkanál fahéjjal összekeverve

 

Hozzávalók a sóskaramellhez

  • 400 g cukor
  • 240 g sótlan vaj
  • 2 dl habtejszín
  • 1 evőkanál sópehely

 

 

Elkészítés

  • Keverjük össze a vizet, a cukrot, az élesztőt, és a vajat egy konyhai robotgépben a tészta dagasztó állással. Engedjük pihenni 5 percig.
  • Adjuk hozzá a sót és a lisztet, keverjük lassú sebességgel amíg jól elegyedik, majd állítsunk a sebességen, és keverjük 3-4 percig, vagy amíg a tészta sima lesz és kezd leválni a keverő edény faláról.
  • Ha a tészta túl nedvesnek tűnik, adjuk hozzá még lisztet.
  • Ha elkészült, vegyük ki a tésztát egy sima felületre, és gyúrjunk egy labdát belőle.
  • Olajozzunk körbe egy fém tálat, forgassuk meg benne a tésztát, majd fedjük le egy konyharuhával, és tegyük meleg száraz helyre kelni legalább egy órára, vagy amíg a a tészta kétszeresére nem nő.
  • Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
  • Tegyünk fel forrni egy lábas vizet, és szórjuk bele a szódabikarbónát.
  • Vegyük ki a tésztát a tálból, és tegyük egy liszttel beszórt vágódeszkára.
  • Vágjuk a tésztát 8 egyenlő részre, és görgessünk 40-50 centi, hosszúkás formájú tésztát.

image-1-19

  • Vágjuk fel 3 centi hosszú falatokra.
  • Tegyünk egyszerre 15 falatot a forró vízbe, és főzzük körülbelül fél percig. Vegyük ki egy nagy lyukacsos kanállal a vízből, és helyezzük egy kivajazott tepsire.
  • Süssük 8 percig, majd azonnal vegyük le a tepsiről és tegyük egy hűtőrácsra.

fullsizerender-2

  • Egy szilikonos vagy tollas kefe végű spatula segítségével kenjük meg a tojással a falatok tetejét, és szórjuk meg a fahéjas cukorral. ( azért nem szabad a tepsin készíteni, mert az alja oda fog égni).
  • Tegyük vissza a kivajazott sütőre, és süssük további 8-10 percig, vagy amíg aranybarna lesz.

Karamell elkészítése

  • Kezdjük el melegíteni a cukrot közepes hőmérsékleten. Mikor elkezd olvadni, kezdjük el keverni. Amikor már teljesen elolvadt, akkor hagyjuk abba a keverést.
  • Főzzük addig a cukrot, amíg sötétbarnás színe lesz. Itt nagyon oda kell figyelni, mert ez az a pont, amikor könnyen odaég!
  • Amint eléri a cukor a sötét arany színt, óvatosan adjuk hozzá a vajat. Keverjük amíg a vaj elolvad.
  • Vegyük le a serpenyőt a tűzről és keverjük bele a tejszínt. Keverjük el egyenletesen.
  • Szórjuk bele a sót.
  • Hagyjuk lehűlni körülbelül 10 percig a serpenyőben.

Jó étvágyat!

Kategória:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.