Csokis mogyorós sóskaramellás torta
szeptember 28, 2016

Csokis mogyorós sóskaramellás torta

 image-1-4

Hozzávalók a mogyoró tésztához

  • 50g blansírozott mogyoró
  • 200g zabpehely liszt
  • 1 evőkanál porcukor
  • 140g hideg vaj kockára vágva
  • 1 tojás sárgája
  • Liszt a tepsi kikenéséhez

Hozzávalók a sós karamellához

  • 75g cukor
  • 25g vaj
  • 100ml tejszín
  • 1 evőkanál golden szirup vagy juhar szirup
  • nagy csipet tengeri só pehely
  • 50g blansírozott mogyoró, pirított, apróra vágva

Hozzávalók a csokoládés karamell töltelékhez

  • 100g étcsokoládé (70%)
  • 75g vaj
  • 2 nagy tojás, plusz 1 tojássárgája
  • 50g xilit
  • 1 evőkanál kakaó

 

Elkészítés

  • Ahhoz, hogy elkészítsük a tésztát, a mogyorót tegyük be egy aprítóba, és daráljuk puhára. Adjuk hozzá a lisztet, xilitet és a vajat, majd keverjük addig, amíg morzsálódó de egyenletes masszát kapunk. Adjuk hozzá a tojássárgáját, és egy két evőkanál hideg vizet, vagy amíg tészta nem lesz belőle.
  • Gyúrjuk össze a tésztát, majd csavarjuk fóliába és tegyük a hűtőbe fél órára.
  • Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, légkeverésesre.
  • Egy kivajazott es kilisztezett 23 centi átmérőjű piteformába nyújtsuk bele a tésztalapot. Szurkáljuk meg egy villával a tésztát, majd tegyünk rá sütőpapírt, és babot. Süssük 20 percig, majd távolítsuk el a babot és a sütőpapírt, és süssük további 5-10 percig. Engedjük kihűlni.
  • Ezalatt az idő alatt készítsük el a sóskaramellát.
  • Tegyük egy kis lábasba a cukrot, adjunk hozzá 1-2 evőkanál vizet, és lassú lángon melegítsük fel a cukrot. Kevergetve főzzük, amíg a cukorból karamell lesz.
  • Csökkentsük a hőmérsékletet, adjuk hozzá a vajat, a tejszínt és a golden szirup vagy juhar szirupot, és kevergessük addig amíg sűrű krémes szószt kapunk.
  • Vegyük le a tűzhelyről és adjuk hozzá a sót.
  • Engedjük kicsit kihűlni, és öntsük a mogyorós piskótára.
  • Szórjuk meg aprított mogyoróval és tegyük félre.
  • Olvasszuk fel gőz felett a csokoládét a vajjal.
  • Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
  • Egy külön tálba keverjük össze a tojásokat, a tojássárgáját, valamint cukrot körülbelül 5 percig, amíg sűrű, halvány masszát kapunk.
  • Forgassuk bele az olvasztott csokoládéba, adjuk hozzá az egy kanál kakaót, majd kanalazzuk a tésztaalapra.
  • Tegyük be a sütőbe és süssük további 20-25 percig, amíg a tészta széle ropogósra pirul.
  • Hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt felszeleteljük. Fél nap pihenés után a legjobb fogyasztani.

Jó étvágyat!

 

Kategória:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.