6 furcsa mód, ahogy a test gyógyítja önmagát
augusztus 19, 2016

6 furcsa mód, ahogy a test gyógyítja önmagát

 Image-1-8

A tény, hogy 10-50 billió sejt dolgozik a testedben egyszerre, hogy a szíved 100.000 alkalommal dobbanjon egy nap, felfújja a tüdődet 7.5 millió alkalommal egy évben és 40 gondolatot hoz létre az agyban egy perc alatt; ez valami csoda.

Soha ne becsüld alá, milyen csodálatos a tested. Egyetlen gépezet sem képes megközelíteni ezt a komplexitást és zsenialitást.

Így az öngyógyítás képessége is csodálatos.  Fedezd fel velünk a 6 furcsa módot, ahogy a szervezeted képes meggyógyítani magát.

 

A máj- a „legújranövőbb” szerv

Ha egészséges vagy, akkor a májad 2/3-át el lehet távolítani, és még mindig ugyanolyan fitt maradsz. De ami a furcsaság, hogy ez a szerved képes visszanöveszteni az eredeti méretét csak néhány hónap alatt.  Sőt mi több, a máj képes kompenzálni az eltávolított epehólyagot is. Míg általában az epehólyag felügyel az epe termelését, ha elveszted ezt a szervet, a máj pár hónap után átveszi a szerepét.

 

Gyomorsejtek- gyorsan élnek, fiatalon halnak

Tudtad, hogy a gyomrod elegendő mennyiségű sósavat tartalmaz akár egy borotvapenge feloldására is?

Képzeld el mit kell elviselnie a gyomrodat borító sejteknek, magas savas környezetet, fizikai kopást, ahogy a gyomrodba zuhan az étel, és kemény munkát, ahogy glükózt szállít a véráramba. Ezért a gyomor bélése- és az egész gyomor-bél traktus ami azt illeti- átlagosan négynaponta megújul.

 

Szelektív éhezés

Éhezés során, mikor a szervezetünk már elhasználta a felhalmozódott zsírt és glükózt, a testünk elsődlegesen a nem létfontosságú szerveket kezdi lebontani.

Tehát mi megy előszőr? Az emésztőrendszer. Ha éhezünk, akkor úgysem használjuk, úgyhogy a test általában ezt használja fel energiaforrásnak. Az agyunk és a szívünk az, ami utoljára megy.  Noha ez nem egy példa a gyógyulásra, mégis lenyűgöző, mire képes a szervezetünk a túlélésért.

 

Túl lehet élni fél aggyal?

A rövid válasz az, hogy igen.

A neuroplaszticitás egy feltörekvő és izgalmas területe a tudománynak, amely feltárja az agy azon képességét, hogy átszervezi magát, és új idegi kapcsolatok hoz létre.

Egy lenyűgöző példa, mikor egy 3 éves kislánynak Rasmussen szindróma miatt eltávolítottál a fél agyát, azonban az idegrugalmasságnak és a kezeléseknek köszönhetően, a maradék agya majdnem az összes funkciót átvette a hiányzó féltől.

 

A zsírsejtek életciklusa

 Bizonyos sejtek az agyunkban, a szívben, vagy a szemgolyóban egész életen át ugyanazok maradnak. Ezért van az, hogy például egy stroke maradandó károsodást okozhat, mivel ha ezek a speciális sejtek károsodnak, nem tudnak regenerálódni.

A legtöbb sejtünk azonban növekszik és megújul bizonyos idővel. Sőt mi több, az átlagos emberi szervezet 300 millió sejtet veszít el minden percben. A szövetektől függően a sejtjeink elhalnak és regenerálódnak különböző időközönként. A bőrben és a belekben például ez a megújulás nagyon gyorsan megy végbe. A vörösvérsejtjeink 3 hónapig is élhetnek, és a zsírsejtjeinknek is megvan a saját érdekes életciklusa.

Kutatók megállapították, hogy a szervezetünkben található zsírsejtek száma a tinédzser éveink végén alakul ki. Ez persze növekedhet hízás esetén, de a nagyjából kialakul a zsírsejtek száma, amivel egész életünkben számolnunk kell!

Kategória:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.