10 leggyakoribb magyarázat az emésztési panaszokra- II. rész
július 23, 2016

10 leggyakoribb magyarázat az emésztési panaszokra- II. rész

 

Irritábilis bél szindróma

Ez egy olyan általános betegség, ami gyulladást okoz a bélbolyhokban. A pontos oka nem ismert, de valószínűsíthető, hogy a stressz, a diéta és a hormonok okozzák. Egyes élelmiszerek szintén kiválthatják az erre hajlamos embereknél. Tünetek közé tartozik a fájdalom, puffadás, fokozott gázképződés, hasmenés, székrekedés, valamint nyálkahártya a székletben. A betegség kezelhető diétával, , főleg, ha kerüljük azokat az ételeket, amelyek kiváltják a problémát. Elegendő rost fogyasztása szintén fontos.

  Image-1-1

Crohn-betegség

A Crohn betegség gyulladást okoz a belekben, mely általában a vékonybelet és a vastagbél bejáratát támadja. A betegség hasonló a vastagbélgyulladáshoz, azt leszámítva, hogy a Crohn szindróma főleg  vékonybélben van, és átjárja az egész falát. Tünetek közé tartozik a görcsölés, vérzés, fájdalom, székrekedés, fogyás, hasmenés. Az étvágytalanság, fáradékonyság is gyakori jellemzője. Gyógyítása gyógyszerekkel, valamint diétával történik.

 

Diverticulitis

Ez egy olyan betegség, amikor kis tasakok képződnek avastagbél falán, nyomást helyezve rá. A tasakok begyulladhatnak vagy elfertőződhetnek, ami fájdalmat okoz. A tünetek közé tartozik a puffadás, gázok, étvágytalanság. Kiváltó ok lehet még az alacsony rosttartamú ételek, mivel így nehezebben halad át a tápanyag a bélrendszerben.

 

Gyomorfekély

Gyomorfekély esetén fekélyek és sebek vannak a gyomor belsejében. A dohányzás, az alkoholfogyasztás is kiválthatja. Leggyakoribb tünet a hasi fájdalom, gyomorégés, puffadás és émelygés. Általában a fekélyek gyógyítása egyénileg történik, azonban nem szabad átsiklani felette, mivel komolyabb bajokhoz is vezethet. Gyógyítása során olyan gyógyszereket kell szedni, melyek csökkentik a gyomorsavat, valamint az alkohol, aszpirin és ibuprofen kerülése is ajánlott.

 Image-1

Laktózérzékenység

Ha valaki nehezen emészti meg a tejben lévő cukrot, akkor laktóz intoleranciája van. Amikor az emésztetlen laktóz megérkezik avastagbélbe puffadást okoz, ami görcsökkel és fájdalommal jár.

A laktózérzékenység akkor jelentkezik, mikor az emberben nincs elég laktáz , egy olyan enzim, amely megemészti a laktózt a vékonybélben.

 

Kategória:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.