Válaszd a jobb megoldást: Mit válasszunk fehér liszt helyett
június 4, 2016

Válaszd a jobb megoldást: Mit válasszunk fehér liszt helyett

  Image-1

A fehér liszt a legtöbb ember étkezésének a része. Szeretjük a fehér lisztet, de ez az összetevő nem tesz jót a szervezetünknek. Tehát az egészséges étkezés azt jelenti, hogy le kell mondanunk minden finomságról?

Nem egészen! Léteznek egészséges liszt pótlók, amikkel kísérletezhetünk sütés főzés során.

 

Miért olyan rossz a fehér liszt?

A finomított fehér liszt nagyon kevés természetest vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A jó tulajdonságától ( ha teljes kiőrlésű ) már megfosztották, de helyette rengeteg rossz dolog került bele, mint tartósítószerek, magas fruktóztartalom és kukoricaszirup.

 A fehér liszt noha nem édeskés ízű, nagy mennyiségben történő fogyasztása vezethet ugyan oda, mintha cukrot ennénk.

  • Fokozza a magas vérnyomás, szívinfarktus, stroke és elhízás kockázatát.
  • Fokozza bizonyos ráktípusok előfordulásának kockázatát
  • Fokozza a fáradtság, depresszió és szorongás érzetet

 

Mik lehetnek az alternatívák?

 

Teljes kiőrlésű liszt: Próbáljunk teljes kiőrlésű lisztet választani, ne búzalisztet.

 

Tönkölybúza liszt: ez a fajta liszt kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a búzaliszt és magasabb fehérjetartalommal rendelkezik.

 

Barna rizsliszt: különösen jó, főleg ha más lisztekkel keverjük, mint például a hajdina liszt. Enyhén mogyorós íze van, és levesek sűrítésére is alkalmas. Gluténmentes.

 

Kókuszliszt: ez a liszt alacsony szénhidrát tartalmú és gazdag rostban valamiant fehérjében. A recepteknél kicsit több folyadékra van szükség, de kevesebb cukorra, mert a kókusznak természetes édeskés íze van. Gluténmentes.

 

Soya liszt: ennek a lisztnek is enyhén mogyorós íze van, és kiváló protein forrás. Gluténmentes.

 

Hajdina liszt: gyógynövényből készül. Gluténmentes.

 

Zabpehely liszt: a recepteknél több folyadékot igényel.

 

Rozsliszt: sok értékes rost és tápanyag található benne. Gluténmentes.

 

Mandula liszt: őrölt mandulából készült liszt kiváló édességek készítéséhez. Gluténmentes.

 

Tökmagliszt: ez a liszt tökéletes ételek sűrítésére és enyhén mogyorós ízt kölcsönöz az élelmiszereknek. Gluténmentes.

 

Szezámmagliszt: őrölt szezámmag. Gluténmentes.

 

Lenmag liszt.

Kategória:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.