8 étel, amivel sose etesd a kutyád!
június 14, 2016

8 étel, amivel sose etesd a kutyád!

Te is szoktál adni a kutyusodnak egy kis kaját az asztal mellett, mert olyan kedvesen néz? Ha olyan élelmiszereket is kap, amik nem kifejezetten kutyakaja, fontos, hogy tisztában legyél vele, mi az ami számodra egészséges, de a kutyáknak nagyon káros!

Image-1-2 

Avokádó

A guacamole egy olyan krém, ami szinte minden ételhez passzol. Aki szereti, annak kiváló tápanyagforrás, aki nem, annak érdemes megszeretni. Azonban nem túl jó a kutyusoknak, ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz persin nevű toxint. A persin légzési nehézségeket okozhat, felfordítja a gyomrát, és akár folyadékot is képezhez a mellkasában.

 

Hagyma

A hagyma egy olyan kemikáliát tartalmaz, ami károsítja a vörösvérsejteket az ebekben. Ha a kutya hagymát eszik, legyengül és sokkal kevésbé lesz aktív. Abban az esetben, ha a kutya túl sok hagymát eszik, esetleg vérátömlesztésre lehet szüksége.

 

Csokoládé

Ez talán elég közismert tény, hogy a csokoládé ártalmas a kutyáknak, ugyanis a teobromin és a koffein, ami a csokiban található mérgező lehet számukra. Ezek az anyagok okozhatnak kiszáradást, hányást, és görcsrohamokat is. A csokoládék közül is az étcsokoládé a legrosszabb nekik.

 

Bacon

Noha a kutyák szeretik a húst, bacont nem szabad adni nekik a magas zsírtartalom miatt, ami hasnyálmirigy gyulladáshoz vezethet. Amikor a kutya szalonnát eszik, emésztési problémái lehetnek, valamint gátolja a tápanyagok felszívódását is.

 

Tej

Születésük után, a kutyák is anyatejen nőnek fel, csak mint mi. Azonban az emberekkel ellentétben náluk nem alakulnak ki a szükséges enzimek, amelyek képesek lebontani.  Amikor a kutya tejet iszik, gyomorproblémai lehetnek, valamint bakteriális fertőzést is kaphat.

 

Sajt

Sajtoknál ugyanaz érvényes, mint a tejnél. Nincs meg hozzá a szükséges enzimük, így nem tudják lebontani.

 

Szőlő

Ez minden kutyánál változó, azonban megállapított tény, hogy a szőlő nagy eséllyel okozhat veseelégtelenséget a kutyáknál. Ha kialakul a kutyáknál a veseelégtelenség, nem élnek tovább, mint 3-4 nap!

 

Mazsola

Mivel a mazsola csak szárított szőlő, ezért ugyanaz a veszély áll fenn itt is.

 

A kutya fajtájtól, életkorától, testtömegétől nagyban függ, hogy mennyire súlyosak a mellékhatások. Azonban még ha nagy testű kutyánk is van, fontos észben tartani, hogy attól még, hogy valamiből csak keveset kap, lehet neki fél napig tartó gyomorfájást okozunk.

 

 

Címke:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.