Mik a migrénes fejfájás kialakulásának okai?
május 17, 2016

Mi okozhat migrénes fejfájást, és hogyan lehet kezelni természetesen?

  Image-1-2

Migrén egy olyan általános panasz, ami sokakat érint. Az orvosok sincsenek teljesen tisztában vele, mi is történik pontosan a migrénes fejfájás során, és hogyan lehetne megakadályozni.

Előszőr is érdemes szétválasztani azt a fejfájást, ami a menstruációs ciklushoz kapcsolódik azoktól, amik a nap bármely szakában csak úgy rád törnek. A migrén kialakulása gyakran a vérnyomás változásának következménye, vagy esetleg nyaki izomgörcsök eredményezik.

 

Havi ciklus és a migrén

Sok nő szenved hormonális migrénnel. Ez akkor történik, amikor a hormonszint ingadozik, és egy erős ösztrogénszint csökkenés történik. Ha az ösztrogénszint csökken, a fejben lévő szerotonin szint is csökken, leesik a vérnyomás, és kitágulnak az erek. Ez növeli a migrénes fejfájás kialakulásának esélyét.

De miért van az, hogy néhány nő ilyenkor szenved a migréntől míg mások nem?

A túl magas ösztrogénszint növeli a hormonális migrén esélyét. És mitől van valakinek magasabb ösztrogénszintje az átlagosnál?  Magasabb a testzsírszázaléka, gyengébb a máj teljesítménye vagy esetleg több alkoholt fogyaszt.

 

Pajzsmirigy és a migrén

A lassú működésű pajzsmirigy is okozhat migrénes fejfájást. A pajzsmirigy befolyásolja ugyanis a havi ciklust, az izmok hajlékonyságát valamint a vér keringését a fejben.

 

Étkezés és a migrén

Egyes ételek befolyásolhatják a vérnyomást, aminek következtében migrénes fejfájás alakulhat ki. Ételek, amelyek kiválthatják a migrénes fejfájást például a csokoládé, az alkohol, a glutén tartalmú ételek, koffein tartamú italok.

A nikotin és a cigarettafüst is okozhat migrént!

 

A stressz is előidézheti a migrénes fejfájás kialakulását, ami fokozottan, de kezelhető magnézium citráttal.

A kiszáradás is sokszor fejfájáshoz vezethet, ezért ügyeljünk arra, hogy elegendő folyadékot juttatunk a szervezetünkbe!

Kategória:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.