Sült banánpuding
április 9, 2016

Sült banánpuding

 

New Yorkban van egy híres pékség, a Magnolia Bakery, ahol a kínálatban banánpuding is szerepel. Elsőre talán furcsának hangzik, de jobban belegondolva, a banán önmagában krémes állagú, tehát könnyen készíthető belőle ’puding’. Ez a recept nem a Magnolia Bakery receptje, azonban az ötletet, hogy jó lenne ezt is egy egészségesebb verzióban elkészíteni, tőlük merítettük.

 Image-1

Hozzávalók 10 darab pohárkához

 

  • 5 érett nem meghámozott banán
  • 5 dl zsírszegény tej/ mandula tej
  • 150 g xilit vagy stevia
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • csipet só
  • 2 nagy tojás
  • 20 g vaj/ mandula vaj
  • 2 teáskanál vanília aroma/ vanília kivonat
  • 1 ½ dl habtejszín
  • ízlés szerint 1-1,5 zacskó babapiskóta

 

Elkészítés

  • Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  • Fedjünk le egy sütőtálcát sütőpapírral, helyezzük rá a banánokat ( héjával együtt), és süssük őket 20 percig.
  • Vegyünk ki 3 banánt a tálcáról, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  • Hámozzuk meg és vágjuk 1 centi vastag szeletekre.
  • A maradék 2 banánt süssük további 20 percig.
  • Óvatosan hámozzuk meg a két banánt, és egy tálban villa segítségével zúzzuk krémesre.
  • Keverjük össze a tejet és 75g cukrot egy serpenyőben közepes hőfokon (Hagyjuk hogy elkezdjen párologni, de ne forraljuk! ). Ekkora húzzuk félre egy kicsit.
  • A maradék 75 g cukrot, kukorica keményítőt, sót és tojásokat tegyük egy keverőtálba, majd egyenletesre keverjük.
  • A tojásos keményítős masszát folyamatosan adjuk hozzá a meleg tejhez, eközben végig keverjük.
  • Tegyük vissza az egészet a főzőlapra.
  • Közepes hőfokon főzzük addig, amíg besűrűsödik ( kb. 3 perc ). Figyeljünk, hogy folyamat keverjük.
  • Vegyük le a tűzhelyről, majd adjuk hozzá az összepépesített banánt, a vaníliát és a vajat. Keverjük, amíg a vaj elolvas teljesen.
  • Hagyjuk az egész serpenyőt minimum szobahőmérsékletűre lehűlni.
  • A habtejszínt keverjük a pudingba óvatosan.
  • Kelyheknek, ( vagy ha kényelmesebb egy jénainak) az aljára kanalazzuk a krém 1/3-át. ( kb. ¼ magasságba )
  • Ezután helyezzük rá a babapiskótát ( ha nagy tálba tesszük, akkor egészben, ha kis pohárkákba akkor feltördelve ) és a felszeletelt banánoknak a felét.
  • Még egy harmad krémet kanalazzuk a piskótás banán tetejére, majd következhet még egy réteg babapiskóta és a felszeletelt banán másik fele.
  • Az egész süteményünk tetejére jöhet a a maradék 1/3 krém.
  • Díszítésnek 1-1 szelet friss banánt tehetünk a tetejére.
  • Legalább 1 órára- legjobb egy teljes éjszakára- hagyjuk pihenni a hűtőben.

 

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

 

 

A recept teljes ásványi anyag és vitamintartalma:

 

 

Vitamin, ásványi anyagok Mennyiség Bioheal ajánlás
     
kcal 1397,85  -
Fehérje, g 32,00  -
Szénhidrát, g 388,05  -
Zsírok, g 9,28  -
A-vitamin, μg 215,58 27%
B12-vitamin, μg 0,47 6%
B6-vitamin, mg 0,71 17%
C-vitamin, mg 15,23 2%
Cink, mg 1,77 7%
D-vitamin, μg 3,25 4%
E-vitamin, mg 16,92 17%
Folsav, μg 28,25 5%
Foszfor, mg 276,74 13%
Kalcium, mg 783,37 78%
Kálium, mg 1671,51 84%
K-vitamin, μg 4,15 6%
Magnézium, mg 185,67 50%
Mangán, mg 1,18 59%
Niacin, mg 2,78 6%
Pantoténsav, mg 0,69 4%
Réz, mg 0,55 55%
Riboflavin, mg 1,01 24%
Szelén, μg 28,83 19%
Tiamin, mg 0,16 5%
Vas, mg 1,84 8%

 

Kategória:
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.