8 étel, ami roncsolja a fogak egészségét
április 23, 2016

8 étel,  ami roncsolja a fogak egészségét

 

Szinte mindenki tudja, hogy a cukor vagy az édesség roncsolja a fogakat, de mi a helyzetpéldául a gyümölcsökkel?

Két fő összetevő van az élelmiszerekben, ami roncsolja a fogakat, a cukor és a sav. A cukor táplálja a több millió baktériumot, amik amúgy is a szájban vannak, ezáltal a tejsav termelődik, ami erodálja a fogzománcot. Szacharóz a cukor legrosszabb formája, mert nagyon erősen tapad a fogakhoz, ezáltal nagyon nehéz eltávolítani még fogmosással is. Természetesen rengeteg étel tartalmaz savat, többek között a gyümölcsök is.  Ebben az esetben a savak „lemarják” a fogzománcot, és közvetlen bontják a fogakat.

Általában a savakat egyszerűen, tiszta víz ivásával le tudod öblíteni a fogaidról. Hihetetlennek hangzik, de a savas ételek vagy italok után nem szabad egyből fogat mosni, mert több kárt okoz, mintha nem csinálnánk semmit.  Ilyenkor legalább egy órát kell várni, és csak utána fogat mosni.

 

Melyek azok az ételek, amik miatt aggódni kellene?

 

Alma

Az alma igen savas gyümölcsnek számít, ezért meglepően roncsolja a zománcot. Nyugodtan fogyasszuk, csak utána öblítsük ki a szájunkat vízzel vagy alkoholmentes szájvízzel.

 

Kemény cukorka

Bár azt valószínűleg eddig is tudtad, hogy a cukor rossz a fogaknak, de azok közül is a legrosszabb a nyalóka vagy a szopogatós cukorka, ilyenkor ugyanis az édességet sokáig tartjuk a szájunkban.

 

Kenyér

Sok kenyér tartalmaz cukrot, különösen a feldolgozott fehér kenyér.

 

Popcorn

A popcorn híres arról, hogy mindig megragad a fogakban és a fogak közötti hézagokban, ezért több baktériumot okoz. Popcorn után mindig öblítsük ki a szájunkat vízzel, és használjunk fogselymet!

 

Diétás szénsavas italok

Csak azért mert nem tartalmaz cukrot, nem jelenti azt, hogy a fogaid biztonságban vannak. A szénSAVas italok az egyik legrosszabb dolog, ami történhet a fogaiddal. ( diétás cola, energia italok stb…)

 

Jég

Sokakban fel se merül, hogy a jég ártalmas lenne, hisz vízből készül, és nincs benne cukor. Azonban a jégkocka szopogatása sérülékennyé teheti a fogakat, ezért inkább hagyjuk elolvadni a pohárban.

 

Citrusfélék

Ezekkel a SAVanykásabb gyümölcsökkel ajánlott vigyázni, mert elmarhatja a zománcot, és így a fogak hajlamosabbá válnak a bomlásra. Míg egy frissen facsart citrom könnyed frissítővé varázsol egy kancsó vizet; nem mindig a legjobb választás a fogaknak. A citromot mindig vízzel igyuk, és utána is öblítsük le tiszta vízzel.

 

Kávé

A gyakori kávé fogyasztás beszennyezheti a fogakat. Ha mégis sok kávét iszol, akkor fontos, hogy igyál mellé és utána sok vizet, valamint próbáld minimálisra csökkenteni a hozzáadott cukrot.

comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.