Gyermekek és a helyes étkezés: avagy hogyan szerettessük meg velük
szeptember 25, 2015

Gyermekek és a helyes étkezés: avagy hogyan szerettessük meg velük…

Minden szülő nagy álma az, hogy a gyermekei helyesen és egészségesen étkezzenek, de valljuk be ez nem könnyű: minél kisebbek a gyermekek, annál nehezebb dolognak tűnik a helyes étkezés… Most adunk néhány (tesztelt és bevált) tippet, amik segítségével könnyebben meg lehet velük szerettetni a jó dolgokat… Még a kelbimbót is, bár azt mi magunk sem esszük meg valószínűleg.

Képernyőfotó 2015-09-25 - 13.54.29
1. Csak olyan ételt tartsunk otthon, amit szeretnénk velük megetetni
Sokkal könnyebb azt mondani, hogy „kicsim, sajnos nincs itthon csokis keksz”, minthogy elfogadtassuk velük a tényt „bocsánat, de nem ehetsz csokis kekszet”, ugyanis ez utóbbit nehezen értenék meg.

2. Készítsünk el előre, gyorsan fogyasztható egészséges finomságokat
Vágjuk fel vékony (tunkolható) hosszúkás csíkokra a répát és a kígyóuborkát, zacskózzuk/dobozoljuk be és tegyük jó feltűnő, illetve elérhető helyre a hűtőbe. Készítsünk be mellé egészséges mártogatós (akár humuszt, avokádókrémet, tejfölt).
Képernyőfotó 2015-09-25 - 13.57.59
3. Magyarázzuk el nekik, hogy miért jó az egészséges étel
„Azért kell csirkét enni, mert sok benne a fehérje, amitől jó erős leszel és nagyra fogsz nőni!” vagy „Azért kell zöldségeket fogyasztani, mert sokkal gyorsabban nő majd a hajad és lehet királylányos frizurát csinálni!”, illetve ehhez hasonló, gyermek nyelven elmondott okosságok.

4. Készítsük el együtt az ételt
Vonjuk be a gyermekeket az étkezés előkészületeibe: nyugodtan dobálják bele a (kihúzott) mixerbe, darálóba vagy konyhai robotgépbe a hozzávalókat, majd ha rátettük a fedelét és bedugtuk a konnektorba, nyugodtan nyomjál meg ők a gombot. Nagyobb gyerekeket megkérhetünk, hogy mérjék ki, keverjék össze, vagy akár reszeljék le a hozzávalókat.

5. Ha elsőre nem ízlik, ne adjuk fel
A gyermekek 90%-ával legalább 5-10 alkalommal meg kell kóstoltatni az adott ételt, mire hajlandóak azt megenni. De ne adjuk fel! Ha elsőre nem ízlett, fogadjuk el, pár hónap múlva próbálhatjuk meg újra, de ne mondjuk, hogy „ez márciusban még nem ízlett”, hanem kezeljük egy teljesen új ételként.

6. Szakítsunk időt arra, hogy az étkezés egy közös program legyen
Ne csak abból álljon a gyermekek etetése, hogy leültetjük őket és eléjük rakjuk az ételt. Próbáljuk meg megoldani, hogy egy asztalnál egyszerre (és lehetőleg ugyanazt vagy részben ugyanazt) fogyasszuk felük.

7. Csináljunk mókás formákat az ételekből
A gyermekek szeretik, ha az étel izgalmas: vágjunk ki az ételekből állat formákat, napocskát, mintákat… lényegében bármit, amit a fantáziánk és a kézügyességünk enged, majd szépen, mókásan tálalva tegyük eléjük.
Képernyőfotó 2015-09-25 - 14.06.40

comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.