Vaj vagy margarin? Ez itt a nagy kérdés…
augusztus 25, 2015

Vaj vagy margarin? Ez itt a nagy kérdés…

Egyre több egészséggel foglalkozó fórumon lehet arról olvasni, hogy a szívbarát margarin nem is olyan egészséges, mint ahogy azt a reklámok állítják. Hidrogénezéssel, transzzsírsavakkal és egyéb nem túl pozitív dolgokkal hozzák összefüggésbe. Így joggal merül fel a kérdés, hogy akkor mit kenjünk a kenyérre?

Képernyőfotó 2015-08-25 - 17.12.07

Mi is az a margarin?

A margarin folyékony és szilárd növényi olajokból és folyadékból (részben tejtermékből) fizikai és mechanikai eljárással (emulgeálás, hűtés, kristályosítás, stb.) előállított, vajhoz hasonló funkciójú élelmiszer.

Ezzel a „hasonló” funkcióval egyre gyakrabban találkozunk manapság. Általában a csomagoláson kisbetűs felirat inti óvatosságra a figyelmes vásárlót. Én a kefir jellegű, tejszerű, sajtszerű feliratok láttán mindig elborzadok.

Ugyanis ez azt jelenti, hogy egyáltalán nem használhatja az eredeti elnevezést, mert nem tartalmazza az eredeti természetes összetevőket. Pedig én azt szeretem. Az egészséges életmód alapja, hogy kerüljük el a „műanyag ételeket”.

Melyiket válasszam?

A margarinnal kapcsolatban emlegetett legkevésbé pozitív hír az, hogy a margarin előállításához nélkülözhetetlen szilárd növényi zsiradéknak, hidrogénezett növényi olajokat használnak. A hidrogénezés során a telítetlen zsírsavak egy része telítetté alakul és így megszilárdul, de emellett káros transzzsírsavak is képződnek belőlük.

A transzzsírsavak rendszeres fogyasztása növeli a koleszterinszintet, és ami talán még rosszabb, csökkenti a vérben lévő védőkoleszterin mennyiségét. Ezáltal a „szívbarátnak” kikiáltott margarin inkább káros a szív- és érrendszerünkre.

Napjainkra a nagyobb margaringyártó cégek, akiknek a termékei hazánkban is kaphatók, ma már állítólag nem hidrogénezett alapanyagot, hanem szilárd tropikus olajokat (például pálmamagot vagy kókuszt) használnak. Ennek köszönhetően a kiskereskedelmi forgalomban kapható margarinok transzzsírsav tartalma általában 1% alatti.

A margarin kontra vaj háborúban mindkettő mellett szólnak érvek és ellenérvek, de mi nem foglalunk állást egyik mellett sem. Mi ugyanis az olíva és a kókusz olaj mellett tesszük le a voksunkat.

Ha pedig valaki a margarinra a benne található, néhány mikrogramm „szívbarát” vitamin miatt szavaz, az inkább fogyasszon Bioheal táplálék kiegészítőket. Minden szempontból jobban jár.

forrás: antalvali.com

comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.