A vérszegénység tünetei és megoldása
július 8, 2015

A vérszegénység tünetei és megoldása

 

Gyakran érzed fáradtnak magad? Hamar elálmosodsz? Hullik a hajad és csúnya a bőröd? Sokan nem tudják, hogy az alábbi tünetek vérszegénységre utalhatnak. Érdemes félévente elmenni vérvételre és megnézni, hogy nem alakult -e ki nálunk is ez a betegség. A fiatal nők különösen ki vannak téve a vérszegénység kialakulásának.
Most elmondjuk, hogy mit érdemes tudni róla…

 

Képernyőfotó 2015-07-08 - 15.32.41

Mit jelent az, hogy valaki vérszegény?

A szövetek anyagcseréjéhez oxigén szükséges, amit a vörösvérsejtek szállítanak. Ha a vörösvérsejtek száma vagy hemoglobin-koncentrációja csökkent, akkor beszélünk vérszegénységről. A vérszegénység nem önálló betegség, hanem mindig valaminek a tünete. Vagyis ilyen esetekben mindig a kiváltó okot kell megkeresni, azt, ami a vérszegénységhez vezet.

Miért alakul ki?

A vashiány világszerte a vérszegénység leggyakoribb oka. A hemoglobin-szintézishez megfelelő vaskínálat szükséges, amennyiben ez nem megfelelő, vérszegénység alakul ki. A hazai átlagos vegyes táplálkozással a vasbevitel megfelelő, de mivel a növényi ételekben lévő vas felszívódása gyengébb, szélsőségesen vegetáriánus értrend során mérsékelt vashiány alakulhat ki.

A vas a hemoglobin felépítéséhez szükséges nélkülözhetetlen elem: a felnőtt ember szervezetében 2-5 gramm vas található, a férfiakban némileg több mint a nőkben. Ennek nagy része, 70-95 százaléka a vörösvérsejtekhez kötődően a keringési rendszerben található, a többi pedig a szervezet vasraktáraiban, ahonnan aztán a szervezet mobilizálni tudja a tartalékokat, ha erre van szükség. Hazai viszonylatban egy átlagos étrend 10-15 milligramm vasat tartalmaz. Ennek kb. 10%-a szívódik fel a gyomorból és vékonybél felső szakaszából.

A felszívódás üteme függ az aktuális vas igénytől, azaz vas hiányában a felszívódás üteme fokozódik. Kisgyermekkorban ez a szabályozás még nem működik, így a túlzott mértékű vas bevitel helytelen. A napi vasvesztés 1 mg, és ezt a napi 1-1,5 mg vasfelszívódás egyensúlyban tartja.

Eltérnek-e a vashiányos vérszegénység tünetei az egyéb vérszegénység tüneteitől?

A vérszegénység tünetei összetettek, az alapbetegségtől, az életkortól és a vérszegénység kialakulásának időtartamától függenek. Magának a vérszegénységnek az általános tünetei a szövetek oxigén ellátásának elégtelenségéből származnak: ezek a fáradtság, a fejfájás, a szívdobogásérzés, a fülzúgás, a szédülés, a terhelésre jelentkező fulladás, és így tovább.

Mi a vérszegénység gyógyításának titka?

A vérszegénység szerencsére kiküszöbölhető: megfelelő étrenddel és étrend-kiegészítőkkel tökéletesen gyógyítható. Minden nap érdemes 1db Bioheal Vas + Cink komplexet szedni, menstruáció, sérülés vagy valamilyen vérzéssel járó betegség esetén 2 darabra is szükség lehet naponta.

adatok: http://www.mypin.hu/j-hu-mypin/index.php?option=com_content&view=article&id=859%3Amindig-tuenet-sosem-oenallo-betegseg-a-verszegenyseg&Itemid=115

comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.