A cukor hatásai az agyunkra
április 7, 2015

A cukor hatásai az agyunkra

Azt már ezerszer hallottuk, hogy a cukor fogyasztása nem tesz jót az alakunknak, narancsbőrösök leszünk tőle, illetve azt is tudjuk, hogy a szív- és érrendszerünk se hálás a cukor túlzott fogyasztásáért… De mi van az agyunkkal?

 

Vizsga előtt kapj be néhány szem szőlőcukrot, mert a cukor serkenti az agyműködést…. Ez oké, mindez idáig ezt hallottuk, ám friss tanulmányok szerint a cukor rendszeres fogyasztása nem, hogy pozitív, de kifejezetten negatív hatással lehet az agyunkra.

Ha kis mennyiséget fogyasztunk belőle, akkor persze nincs gond, mértékkel mindent lehet fogyasztani… De a cukorból a ‘kis mennyiség’ nagyjából egy kockacukornyi adagra vonatkozik, ám a mindennapok során elfogyasztott ételeink ennél jóval többet tartalmaznak glükóz, fruktóz, méz és szirup formájában. Ezeknek az ételeknek köszönhetően a „megengedett” 5%-nyi cukor helyett nagyjából 13%-ot viszünk be a szervezetünkbe.

 

Képernyőfotó 2015-04-07 - 10.59.55

 

Miért nem érjük be kevés cukorral?
Amikor valamilyen édességet eszünk, a nyelvünkön található ízlelőbimbók aktiválódnak a cukor hatására és jeleket küldenek az agyba. Az agyunk ennek hatására boldogsághormonokat, leginkább dopamint választ ki, amitől boldognak érezzük magunkat. Ezen érzés fenntartásához viszont újabb cukor adagokra van szükség. Amint csökken a dopaminszint a szervezetünk érzékeli, hogy újabb és újabb cukorra van szüksége…

 

De még milyen hatással van a cukor az agyunkra?

 

1. Rontja a memóriát és a tanulási készségeket
2012-ben patkányokon elvégzett kísérletek igazolták azt, hogy a cukor rontja a memóriát, a tanulási készséget, illetve a helyzetfelismerés képességét is.
A patkányok magas fruktóztartalmú étrendet kaptak, ennek köszönhetően romlott az inzulinérzékenység a szervezetükben. Az inzulin felelős a vércukorszint kontrollálásáért, illetve az agysejtek közötti kommunikációért és ezáltal a memóriáért is. Mivel a patkányok szervezete egy idő után már kevésbé volt érzékeny a cukorra, így az inzulinszintjük sem emelkedett meg kellően, emiatt pedig romlottak az agyfunkciók is.

Egy 2013-as tanulmány már azt is bebizonyította, hogy a rendszeres és nagy mennyiségű cukorfogyasztás felelős lehet a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásáért is, ugyanis az inzulinérzékenység romlása már tartós károsodásokat okozhat az agysejtek kommunikációjában.

 

2. Depressziót és szorongást okoz
Már említettük, hogy a cukor fogyasztása milyen hatással van az agy boldogsághormon termelésére. Egy finom, cukros bevonatú fánk elfogyasztásával hatalmas cukormennyiség jut a szervezetünkbe, ezáltal nagy mennyiségű boldogsághormon szabadul fel. A fánk elfogyasztása közben néhány másodpercig olyan boldogságot érzünk, mintha a lottót nyertük volna meg… De ez az érzés sajnos rögtön csökken, amint a dopaminszintünk csökken… Ezután pedig egy alacsonyabb kedélyállapot marad fent. Mivel nem tehetjük meg, hogy 0-24 cukrot fogyasztunk, ezért a szervezetünk egy idő után tartósan depressziós állapotba kerül.

 

comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.