A 4 legegészségesebb gyümölcs
április 27, 2015

A 4 legegészségesebb gyümölcs

 

Az egészséges táplálkozás tulajdonképpen az egészségünk alapja, ha itt valamit rosszul csinálunk, borul az egész és jönnek a betegségek és a tünetek… A táplálkozás alapvetően a tápanyagok bejuttatása révén nyert energiáról szól, ám emellett rendkívül fontos az, hogy megfelelő mennyiségű vitamint, ásványi-anyagot és rostot juttassunk a szervezetünkbe, illetve antioxidánsokkal lássuk el azt.
A rendszeres gyümölcs és zöldségfogyasztás elengedhetetlen, ugyanis bennük található a legtöbb az imént említett makromolekulákból.
Íme a 4 legegészségesebb gyümölcs, amit napi rendszerességgel érdemes fogyasztani és garantáltan sosem kell felkeresni az orvost, hiszen bivalyerőssé teszik a szervezetünket és az immunrendszerünket.

 

Képernyőfotó 2015-04-27 - 9.41.46

A bogyós gyümölcsök mindegyike tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal. Valamennyi igen egészséges, de vannak igazi szupergyümölcsök. Az egyik legismertebb a fekete áfonya, ami rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik, erősíti az immunrendszert, sok regeneráló, egészségőrző összetevőt rejt magában. Többek között védi az ereket, segíti a vérkeringést, növeli a sejtfalak rugalmasságát, méregtelenít, fiatalít, sőt állítólag még a látást is javítja!

 

Képernyőfotó 2015-04-27 - 9.38.24

 

Szintén szupergyümölcsnek számít az antioxidánsokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag gránátalma, amelynek rubinvörös magjait akár müzlibe is keverhetjük, de salátákra, grillezett fogásokra vagy desszertekre szórhatjuk. Ha csak lehet, cukor hozzáadása nélkül, frissen fogyasszuk vagy préseljük a levét. A gránátalma többek között segít a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében, csökkenti a vérnyomást, véd a vírusos fertőzések kialakulásától. Találhatók benne úgynevezett polifenolok, amelyek a daganatos betegségek kockázatát csökkentik, de a prosztata megnagyobbodással, a cukorbetegséggel, vesebetegségekkel szemben is bizonyítottan hatékony.

 

Képernyőfotó 2015-04-27 - 9.34.56

Kevésbé ismert egzotikus gyümölcs az acai [ejtsd: aszai] bogyó. Ez az apró, sötétlila bogyó az Amazonas mentén őshonos pálma termése. Sokan az egyik legszuperebb élelmiszernek tartják összetevői és egészségre gyakorolt elképesztően kedvező tulajdonságai miatt. Nem csupán tele van antioxidánsokkal (dupla annyi van benne, mint a szintén szuper áfonyában), de a vitamin- és ásványianyag-összetétele is rendkívül kedvező, még az öregedést csökkentő E-vitaminból is bőségesen található benne.

Többek között omega-6 és omega-9 zsírsavakat tartalmaz, aminosav-összetétele szinte tökéletesnek mondható, serkenti az emésztést, koleszterinszint-csökkentő és baktériumölő, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal egyaránt rendelkezik. Alig akad olyan táplálék, amely komplex összetevőivel versenyre kelhetne. Nálunk bioboltokban gyümölcslé, vitaminkészítmények formájában, sajnos igencsak borsos áron kapható.

 

Képernyőfotó 2015-04-27 - 9.35.38

Külön említést érdemlő gyümölcs az idehaza is mind több helyen beszerezhető ázsiai származású goji bogyó. Többnyire aszalva kínálják, amit vízbe áztatva is fel lehet puhítani. Rengeteg vitamint, köztük jókora mennyiségű C-vitamint (100 grammban 29 gramm), ásványi anyagot (21 félét), aminosavat (szám szerint 18-at) tartalmaz. Sok helyen afrodiziákumként is értékelik. Kedvező összetételének köszönhetően nem csupán véd a káros környezeti hatásoktól, de vitalizál, energetizál. Tudományos eredmények bizonyítják a kimerültség elleni hatásos működését, az immunrendszer erősítésében, a szabadgyökökkel szembeni védelemben, és diétázóknak jó hír: testsúly csökkentésében játszott igen hatékony szerepét.

Goji bogyót rágcsálhatunk magában, keverhetjük müzlibe, süteményekbe is.

 

 

Mindmegette alapján

comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.