Hogyan akadályozhatjuk meg télen a száraz bőr kialakulását?
január 28, 2015

Hogyan akadályozhatjuk meg télen a száraz bőr kialakulását?

 

Télen a hideg levegő és a meleg, száraz hőmérséklet a jól fűtött szobában különösen nagy igénybevételt jelent az egészséges bőrűeknek is. Még nagyobb problémát okoz azonban a téli bőrápolás azoknak, akiknek bőre veleszületetten száraz, esetleg ekcémára is hajlamos.

Tudjuk, hogy a felhám legfelső rétege a szaruréteg, amely közvetlenül érintkezik a külvilággal, és amely, az igénybevételtől függően különböző vastagságú. A szaruréteget teljesen elhalt, lapos sejtek alkotják, amelyek szorosan tapadnak egymáshoz és az alattuk lévő rétegekhez. Ezek a szarusejtek víz hatására megduzzadnak, száraz környezetben (tehát száraz levegőjű, fűtött lakásban) kiszáradnak. Ha a szaruréteg sejtjeinek víztartalma tíz százalék alá csökken, létrejön a hámlás, a szarusejtek leválása a bőr felszínéről.

Bőrünk normál hidratációját hivatottak megőrizni a szarurétegben fellelhető úgynevezett nedvességmegkötő faktorok, amelyek a fokozatos elszarusodás folyamán képződnek. A bőr felszínén található egy vékony zsírréteg is, amely faggyúból, szarusejtekből és verejtékből tevődik össze. A bőr “zsírköpenyének” fontos szerepe van a nedvesség megtartásában, és védi a bőrt a nedves anyagok feláztató hatásától is. Ha ezt a lipidréteget eltávolítjuk, például szappanos, meleg vizes mosdással, vagy tisztítószerekkel, mosószerekkel, a szaruréteg víztartalmát is könnyen elveszíti.

A kisgyermekek esetében egyre gyakoribb a gyermekkori ekcéma, amely jelentkezhet már csecsemőkön is, de sok esetben óvodás- vagy kisiskoláskorban észleljük először tüneteit. A bőr az egész testen nagyon száraz, viszket, később a hajlatokban, majd a bőrfelszín más részein is vöröses, körülírt, hámló elváltozások jelennek meg. Tipikus, hogy a tünetek nyáron javulnak, vagy teljesen eltűnnek, a téli hideg beköszöntével pedig megjelennek, kiújulnak.

Szintén jelentős problémát okoz a száraz bőr idős korban. Ennek oka az életfolyamatok lassulása, a bőr mirigyeinek és a hámsejtek működésének csökkenése. Ha ehhez még a lakás levegőjének szárító hatása is társul, túlzásba vitt szappanos mosakodással együtt, biztosan számíthatunk a panaszok erősödésére.

 

Képernyőfotó 2015-01-28 - 13.45.17

 

Mit tehetünk, hogy télen se alakuljon ki a száraz bőr és viszketés problémája?

  • Ne áztassuk testünket hosszú ideig meleg vízben, fürdés helyett inkább zuhanyozzunk!
  • Ne használjunk erősen lúgos hatású szappanokat, a tusfürdőket részesítsük előnyben és a bőr természetes zsírköpenyét nem károsító olajfürdőket!
  • Mosogatáshoz, mosáshoz használjunk gumikesztyűt!
  • Síelés, szánkózás, szabadban végzett tevékenység előtt kenjük be bőrünket! Télen se feledkezzünk el a fényvédelemről! A fehér hóról visszaverődő napfény, különösen magas hegyen még jobban károsítja a bőrt, elősegítheti a bőrrák keletkezését.
  • A szárazság kezelésére, a bőr lipidrétegének visszaállítására legalkalmasabbak azok a készítmények, amelyek természetazonos lipideket tartalmaznak.
comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.