A csodálatos vörös áfonya tulajdonságai
január 5, 2015

A csodálatos vörös áfonya tulajdonságai

A fekete- vagy kékáfonyát mindenki ismeri, de mi a helyzet a rubintszínű vörös áfonyával, amivel leggyakrabban dzsem vagy kandírozott formában találkozhatunk? Az biztos, hogy nagyon egészséges és finom is!

Igaz, hogy a vörös áfonyáról már mindenki hallott, frissen mégis igen ritka vendég a hazai piacokon, zöldségeseknél, de még a kiskertekben is. Arról nem beszélve, hogy nem is feltétlenül a valódi vörös áfonyával akadhat dolgunk. Kétségtelen, hogy a vörös áfonya, a tőzegáfonya, sőt az amerikai tőzegáfonya is vörös színű, ugyanazon nemzetség tagjai, mégis három áfonyaféléről van szó. Hasonlítanak egymásra, mind nagyon-nagyon egészségesek, úgyhogy bármelyikhez van szerencsénk, ki ne hagyjuk! A három közül az amerikai tőzegáfonya a leggyakoribb, lényegében ez tekinthető termesztett vörös színű áfonyának.

Nálunk friss vörös áfonyával ritkán lehet találkozni a természetben, csupán néhány hegyvidéki területen fordul elő elvétve – többek között a Mecsekben, a Zemplénben, valamint a Nyugat-Dunántúl egyes részein (Kőszeg környékén és az Őrségben).

Mindhárom áfonya jótékony hatást gyakorol az egészségre, vitamin- és ásványianyag-összetételük hasonló. A népi gyógyászat és az orvostudomány, sőt a szépségipar is rég felfigyelt rá, ugyanis telis tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal.

 

Vörös áfonyák az egészségért és szépségért

Az amerikai tőzegáfonyának legalább 100-130 fajtáját termesztik világszerte arra alkalmas területen. A friss gyümölcsöt is kínálják piacokon, de feldolgozást igényel a fogyasztása. Koncentrátum, gyümölcslé, illetve különféle dzsemek, zselék, lekvárok, szószok formájában ma már nem csupán termőterületein népszerű. Bár a feldolgozás folyamán veszít valamennyit számottevő C-vitamintartalmából, még így is jelentős mennyiség marad benne. Komoly B1-, B2-, B3-, továbbá E-vitamin-tartalommal is rendelkezik, mindemellett káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort is bőségesen tartalmaz. Mindez igaz a vörös áfonyára és a tőzegáfonyára is.

Ugyanígy mindháromról elmondható, hogy természetes őrzői a szépségnek és fiatalságnak, a bennük található vitaminok, ásványi anyagok, vegyületek összetételének köszönhetően késleltetik az öregedést, erős antioxidáns hatással bírnak, a daganatos betegségek megelőzésében, gyógyításában is fontos szerepet töltenek be.

Tudományos kutatások támasztják alá érfalat védő tulajdonságait, aminek következtében hatékonyan veszik fel a harcot a magas koleszterinszinttel szemben is. Legfőbb egészségvédő tulajdonsága azonban a húgyúti fertőzések, megbetegedések, sőt a prosztatabántalmak kezelésében rejlik. Ezért is kínálják már egyre több helyen kapszula formájában, recept nélkül kapható étrend-kiegészítőként.

Gyümölcslé vagy kapszula formájában fogyasztva nem egyszerűen a tünetek megszűnését segíti elő, de adott esetben kórokozó baktériumok megtelepedését is gátolja a szervezetben, sőt azok elpusztításában is igen hatékony. Vesebetegek, várandós kismamák, cukorbetegek is fogyaszthatják – vigyázat, a tömény áfonyalé nagyon savas, ezért azt mindenképp vízzel hígítva érdemes fogyasztani, ha nem hígított, édesített formában kerül hozzánk.

A vörös vagy bármelyik tőzegáfonya a szív- és érrendszeri panaszok enyhítésére is hatékony, hisz a vérben lévő antioxidánsok mennyiségét növeli. Emellett immunerősítő, májvédő tulajdonságokkal is rendelkezik, sőt a fogszuvasodás megelőzésében is hatékony. A tömény koncentrátum fogyasztását mindenképp kerüljük, valamint túlzásba sem szabad esni, mert nagyon nagy mennyiségben ártalmas, akár vesekő kialakulásához is vezethet.

 

Cranberries20101210

comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.