A D-vitamin-hiány ölhet: miért fontos a „napfény-vitamin” számunkra
december 12, 2014

A D-vitamin-hiány ölhet: Miért is olyan fontos a „napfény-vitamin” számunkra

A D-vitamin hiányról már valószínűleg mindenki hallott, ám senki nem veszi elég komolyan. Minden bizonnyal van is otthon a szekrényben valahol egy D-vitamin étrend-kiegészítő készítmény, de a reggeli nagy sietségben elfelejtjük bevenni, mert nem olyan mint a reggeli kávé, a D-vitamin szedése sajnos nem tartozik a napkezdési rutinjaink közé.

Egyre több és több kutatás bizonyítja be, hogy a D-vitamin-hiányt nem csak a csontjaink sínylik meg, hanem különböző betegségek és rendellenességek is kialakulhatnak annak következtében. Egy új tanulmány arra hívja fel a figyelmünket, hogy a D-vitamin hiánya konkrétan növeli a halálos betegségek kialakulásának kockázatát.

A Koppenhágai Egyetem kutatói először véltek kapcsolatot felfedezni a D-vitamin-hiányt és a megnövekedett halálozási arány között. A tanulmány résztvevői a Koppenhágai Szívközpontból és a Koppenhágai Populációs Tanulmányi Központból kerültek ki. A kutatás folyamán vérvizsgálatokkal elemezték a genetikai hibákat, amik az alacsony D-vitamin-szinttel köthetők össze. Az eredmények megdöbbentőek voltak: 30%-al növekedett a halálozási arány és 40%-al emelkedett a rákos megbetegedésekkel összeköthető halálozások száma.

A régebbi tanulmányok általában megválaszolatlanul hagyták azt a fontos kérdést, hogy most a tojás vagy a csirke volt korábban. „Már régebben is összefüggésbe hozták egymással a D-vitamin-hiányt és a magasabb halálozási arányt, de csak olyan mértékben, hogy a D-vitamin-hiány az egészségtelen életmód és a káros életvitel következménye, éppúgy, mint a megnövekedett halálozások száma, ezek a részigazság tartalmú következtetések pedig eltorzították a valós képet, miszerint ennél szorosabban függ össze a kettő.” – nyilatkozta Borge Nordestgaard, A Koppenhágai Egyetem Egészségügyi központjának egyik vezető professzora.

A kutatók akkor még nem tudták eldönteni, hogy maga a D-vitamin hiánya okozza a súlyos egészségügyi problémákat, vagy azok már a D-vitamin-hiány kialakulása előtt is megvoltak. Lehetséges, hogy az egészségtelen életmód az oka az egészségügyi problémáknak és a D-vitamin-hiánynak egyaránt?

„Ez a megválaszolatlan kérdés vezetett el minket az aktuális kutatáshoz, ami a tesztalanyok génjeit vizsgálta (amiket nem lehetett az egészségtelen életmódhoz kötni).” – folytatta Borge Nordestgaard.

Egy másik nem rég elvégzett tanulmány azt is kimutatta, hogy a D-vitamin-hiánynak köze van a szívinfarktus után kialakuló agykárosodás mértékéhez. A kutatás bebizonyította, hogy a D-vitamin-hiányos pácienseknek 6 hónappal a szívinfarktus után sokkal rosszabb neurológiai eredményeket produkáltak, mint azok a betegek, akiknél normális D-vitamin-szintet mértek.
A D-vitamin-hiány

A D-vitamin természetes körülmények között nem található meg az élelmiszerekben (itt kivételt képez a tojás és az olajos húsú halak, mint a lazac), ugyanis a napsütés hatására szabadul fel a szervezetünkben. Ha C-vitaminra van szükségünk, eszünk egy kis narancsot, ha Kálciumra van szükségünk, több tejterméket fogyasztunk. De mi van ha D-vitaminhoz szeretnénk hozzájutni? Nyáron sem könnyű minden nap minimum 15percet ülni a napon, de télen szinte lehetetlen. Ezért is ilyen gyakori a D-vitamin-hiány Európában és Észak-Amerikában.

A D-vitamin közel 200 olyan gént irányít, ami elengedhetetlen a normális fejlődéshez és növekedéshez, ezért is olyan fontos számunkra ez a vitamin, aminek 2 formája van: a D2 (ergocalciferol) és a D3 (cholecalciferol). Mindkettő a napfény által szabadul fel a szervezetünkben, már ha elegendő időt töltünk fedetlen bőrfelülettel a napon.

2010-es kutatások kimutatták, hogy több mint 1 milliárd ember szenved D-vitamin-hiányban világszerte. Azt is bebizonyították, hogy a D3-vitamin hiánya elhízáshoz, cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz, depresszióhoz, krónikus fáradtsághoz, csontritkuláshoz és akár Alzheimer-kórhoz is vezethet, valamint komoly szerepet játszik bizonyos ráktípusok kialakulásában, mint pl. a mellrák, a prosztatarák és a vastagbélrák. A D3-vitamin az immunrendszer normális működéséhez, a jó hangulat kialakulásához és az agy védelme érdekében is elengedhetetlen.
Tehát ez a kicsi vitamin felelős mind a mentális-, mind a fizikális egészségünkért.

„Tehát a kutatásaink bebizonyították, hogy szoros kapcsolat van a megnövekedett halálozási arány és a D-vitamin-hiány között, de a választ még keressük arra, hogy miként lehetne általános szinten növelni az emberek D-vitamin bevitelét világszerte.” – mondta el Nordestgaard. „A következő kutatásaink arra irányulnak majd, hogy mégis milyen napi mennyiségben a leghatásosabb ez a vitamin, illetve honnan a legegészségesebb: ha a napfény által jutunk hozzá, vagy ha étrend-kiegészítőkkel juttatjuk a szervezetünkbe. Ráadásul még az a kérdés is nyitott, hogy már a terhesség során adagolni kell a magzatnak, vagy elég gyermekkorban, esetleg felnőttkorban feltölteni a D-vitamin raktárainkat.”

 

dvitamin21

comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.