Az energiaital fogyasztás veszélyei
december 8, 2014

Az energiaital fogyasztás veszélyei

 

Már régóta pedzegették, hogy az energiaitalok fogyasztása a magas koffeintartalmuk miatt nem egészséges számunkra, a gyerekek számára pedig kifejezetten ártalmas lehet. Nem régiben a WHO beigazolta a félelmeinket, rávilágítottak arra, hogy a megnövekedett energiaital fogyasztás állhat az egyre gyakoribb egészségügyi problémák hátterében.

Vázoljuk fel a problémát: A meleg, gőzölgő csésze kávét többnyire felnőttek fogyasztják, míg a hideg, kis (vagyis egyre inkább nagy) dobozos energiaitalokat pedig gyerekek és kamaszok. Egy friss felmérés szerint a 10 év alatti gyermekek 18%-a, míg a tinédzserek közel kétharmada fogyaszt rendszeresen energiaitalt.
A WHO kísérletekkel igazolta, hogy a gyors koffeinbevitel különböző egészségügyi veszélyekkel jár.

Egy kis dobozos energiaitalban közel kétszer annyi koffein van, mint egy csésze kávéban. Ha ezt a koffein mennyiséget gyorsan juttatjuk be a szervezetünkbe, a következő tünetek jelentkezhetnek: „heves szívdobogás, a vérnyomás emelkedése, hányinger, émelygés, hányás, különböző izomgörcsök, elmezavar, vagy ritkább esetekben akár halál is bekövetkezhet.” – a WHO cikke szerint. A halál ugyan nem gyakori, de nem régiben egy megrázó eset történt: Mexikóban egy 16 éves lány hunyt el szívroham következtében, amit bizonyítottan a túlzott energiaital fogyasztás okozott. 2004-ben pedig 34 halálos áldozata volt az energiaital okozta koffein túladagolásnak Amerikában.

A WHO szerint még mindig nem szigorították eléggé az energiaital értékesítés szabályait. A korhatár meghúzása mellett oktató jellegű előadásokat kellene tartani iskolákban, ahol felhívják a diákok figyelmét arra, hogy az energiaital fogyasztás nem csak egészségtelen, de kockázatos is.
Az energiaitalokat gyakran szórakozóhelyen fogyasztják alkohollal keverve, ami még komolyabb veszélyekkel járhat, ugyanis a kettő együttes fogyasztása növeli az alkoholmérgezés kockázatát.

Érdemes odafigyelni az újabb és újabb kutatások eredményeire, miszerint az energiaitalok különböző okokból kifolyólag egészségtelenek számunkra.
Felejtsük el a cukros, színezékkel teli, mesterséges üdítőket, próbáljunk meg inkább kávét, zöld teát, fekete teát, vagy legrosszabb esetben koffein tablettát fogyasztani, ha gyorsan akarunk energiához jutni.

 

2ae0bf52b1debf92981d1987efd61bd9

comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.