Jegelés vagy meleg borogatás a megoldás? Ez itt a kérdés…
november 4, 2014

Jegeljük vagy meleg borogatást használjunk? Ez itt a kérdés…

Lehetetlen kisebb-nagyobb fájdalmak nélkül éni az életünket, még akkor is történhetnek velünk apróbb sérülések, ha nem vagyunk élsportolók sőt, még veszélyes életmódot sem élünk. Meghúzódik egy izmunk vagy szalagunk, fáj a fejünk vagy éppenséggel a hátunk… Ezeket a fájdalmakat valószínűleg mindenki ismeri. De vajon tudjuk -e, hogy melyik fájdalmat hogyan érdemes enyhíteni? Hideg vagy meleg borogatás jelenti a megoldást?

Sport sérülések: A jég kellemetlen, hideg érzést jelent, a meleg viszont kellemes, kényeztető érzés. Ám az akut sport sérülések esetében igenis a hideg, jeges borogatás a megfelelő megoldás, ugyanis csökkenti a vérbőséget, lassítva ezzel a gyulladt terület keringését, így az kevésbé fog fájni, a duzzanat is hamarabb elmúlik.
Sport sérülések esetén közvetlenül a fizikai aktivitás és nyújtás előtt segíthet egy langyos borogatás, ám a mozgás befejeztével érdemes újra elővenni a mirelit borsót a fagyasztóból…

Fejfájás: Egy hűsítő maszk az arcra és a homlokra, illetve a szemek és a halánték környékére kifejezetten jó megoldást jelent a migrén esetén. Használhatunk jeget is, ám az kicsit radikális megoldás lehet, jobban tesszük, ha a hideg vizes törülközőt választjuk.

Ízületi gyulladás / köszvény: Több mint 6 hete tartó ízületi gyulladás esetén a meleg borogatás a megoldás. Reumatológusok kifejezetten azt ajánlják ízületi fájdalmak esetén.

hideg vagy meleg borogatás hideg vagy meleg borogatás

 

 

 

Íme néhány tipp a borogatások alkalmazásához:


– jegelés: használjunk fagyasztott borsót vagy kukoricát, jégakkut, zacskós jeget, vagy fagyasztott zselét. Órákig tudjuk használni anélkül, hogy újra kellene hűteni.


– jeges masszázs: egy műanyag pohárban tegyünk be vizet a fagyasztóba, de ne sokáig, elég ha egy 0.5-1mm-es jég réteg keletkezik a tetején. Az ujjunkkal óvatosan emeljük le ezt a vékony jég réteget és masszírozzuk bele a kiválasztott területbe egészen addig, amíg el nem olvad.


– jeges maszk: drogériákban és nagyobb szupermarketekben lehet kapni. Csak fel kell kenni és egyenletes hűtést biztosít órákon át.


– enyhe meleg kezelés: talán az egyik legegyszerűbb ezt megoldani: csak álljunk be egy meleg zuhany alá, vagy feküdjünk be egy kád meleg vízbe.


– meleg borogatás: drogériákban és szupermarketekben szintén kapható. Jó házi megoldás lehet, ha egy tiszta zokniba sót töltünk, becsomózzuk a végét, majd betesszük a mikróba. A só sokáig megtartja a meleget.

 

comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.