Három növény, ami csodákat művel a lakásod levegőjével
november 17, 2014

Három növény, ami csodákat művel a lakásod levegőjével

Kamal Meattle indiai kutató nem régiben mutatott be három olyan közönséges szobanövényt, melyek a lakás megfelelő pontjain elhelyezve csökkentik a levegő szennyezettségét és szén-dioxid tartalmát. Az Aranypálma, az Anyósnyelv és a Szobai futóka már önmagukban is igen dekoratív növények, de a légtisztító tulajdonságaik miatt végképp megéri beszerezni őket.

Kutatások bebizonyították, hogy a növények jelenléte 20%-al növeli az emberek produktivitását és 1%-al növelik a vér oxigénszintjét.
Tehát valóban érdemes mindhárom növényt elhelyezni  lakásunkban, irodánkban.
Kamal azt is bebizonyította, hogy mindhárom növény képes 100%-ban semlegesíteni a kilélegzett szén-dioxidot, valamint kiegyenlítik a levegő páratartalmát is, továbbá csökkentik a levegő káros anyag szintjét, amennyiben elegendő mennyiségben megtalálhatóak a légtérben.

Az Aranypálmából érdemes személyenként 4db vállmagasságú növényt beszerezni a 100%-os légtisztító kapacitás érdekében. Az Anyósnyelvet mindenképpen a hálószobában kell elhelyezni, ugyanis az éjszaka folyamán „dolgozik” a növény, akkor alakítja át a teljes kilélegzett szén-dioxid mennyiséget oxigénné, ehhez viszont személyenként 6-8 db vállmagasságú növény szükséges. A Szobai futókát pedig lényegében bárhová elhelyezhetjük, ugyanis nem csak a szén-dioxid mennyiségét képes csökkenteni, de egyéb káros anyagokat is eltüntet a levegőből.

Delhiben vizsgálták a növények légtisztításra vonatkozó hatásfokát. Egy több mint 4.500 négyzetméter alapterületű irodaházba helyeztek el 1200 növényt. Annak ellenére, hogy több mint 300 alkalmazott dolgozik nap, mint nap az irodaházban, a mai napig Delhi legtisztább levegőjű és legegészségesebb épületének tekinthető. Az ott dolgozók körében 32%-al csökkent a szemirritáció, 34%-al csökkentek a légzési problémák és 24%-al kevesebben számoltak be fejfájásról a növények elhelyezése után és óta.

A növények az alábbi helyeken beszerezhetők:

Aranypálma:
http://oazis.hu/disznoveny/181-chrysalidocarpus-lutescens-areca-lutescens
NEA1025-ZM-1

Anyósnyelv:
http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/90144909/
17-Sansevieria (Sansevieria Trifasciata Laurentii)-600x800

Szobai futóka:
http://www.virag-online.hu/szobai_futoka_enjoy_12cm_s_cserepben_921
scindapsus-aureus-tutor

comments powered by Disqus

Keresés

Kiemelt hírek

Cimkék

© 2014 Bioheal. Az Eurotrade Pharma csoport tagja.